Hviezdny perkusionista vystúpi v Bratislave: Zohar Fresco sa predstaví v Ateliéri Babylon

Hviezdny perkusionista vystúpi v Bratislave: Zohar Fresco sa predstaví v Ateliéri Babylon
Patrik Gömöri

Zohar Ishak Fresco je známy izraelský perkusionista a skladateľ, bývalý a súčasný člen viacerých úspešných hudobných zoskupení. Od roku 2005 je členom vynikajúceho džezového tria s poľským klaviristom Leszkom Możdżerom a švédskym kontrabasistom Larsom Danielssonom. Na začiatku svojej kariéry sa Zohar preslávil ako spoluzakladateľ etno-džezovej kapely Bustan Abraham, ktorá patrila medzi priekopníkov world music scény v Izraeli.
 

Od roku 1991 do roku 2003 nahrali niekoľko albumov miešajúcich židovskú hudbu s arabskou a tureckou, ale aj flamencom, džezom či bluesom. Na ich albumoch hosťovali napríklad Zakir Hussain, Hariprasad Chaurasia, Ross Daly, či speváčka Achinoam Nini, mimo Izraela známejšia pod umeleckým menom Noa. Vedľajším projektom skupiny Bustan Abraham bolo Zyriab Trio, ktoré aj so Zoharovou účasťou hralo ešte orientálnejšie orientovanú hudbu.
 

Fresco je priekopníkom hry na tof miriam (v turečtine, pezštine či arabčine sa tento nástroj volá daf), starodávny rámový bubon, ktorý sa na Blízkom východe objavil pred viac ako tritisíc rokmi. Vypracoval si osobitnú prstovú techniku hry na tento nástroj a vlastný hudobný jazyk, ktorý neskôr naučil aj iných hudobníkov. Hoci Zohar sa narodil v Izraeli, v jeho rodokmeni sú aj tureckí predkovia. Možno práve preto sa v jeho hudbe bez problémov stretávajú hudobné vplyvy z rôznych častí Blízkeho východu bez ohľadu na kultúrne či náboženské tradície.


 

Zohar Fresco je obľúbeným spoluhráčom - okrem už spomínaných zoskupení hral a nahrával s arménskym hráčom na oud Arom Dinkjanom, španielskym perkusionistom Glenom Velezom, hráčom na krétsku lýru Rossom Dalym, ba aj s Phillipom Glassom. Okrem toho pôsobí ako učiteľ - hru na perkusie prednášal na Jeruzalemskej hudobnej akadémii, ale aj na početných workshopoch. Zohar Fresco je aj Umeleckým riaditeľom festivalu Peimot v Izraeli.

 

Na bratislavskom festivale world music sa Zohar predstaví s členom svojho kvarteta, gréckym hudobníkom Christosom Barbasom, hráčom na flautu ney. Mimoriadnu príležitosť vidieť tohto virtuózneho muzikanta v skladbách, ktoré skomponoval a vydal v roku 2015 na úspešnom albume Tof Miriam,  máte už 10. septembra. Záverečný galakoncert festivalu World Music Festival Bratislava v Ateliéri Babylon ponúkne hneď štyri špičkové projekty. Viac informácií o bohatom programe tohto festivalu nájdete na www.worldmusicfestival.sk

Tlačová správa

 

 

Galéria

ZOHAR MODZER.jpg
zohar a bobby mc ferrin.jpg
VIZUAL world music-.jpg

 

 

Ďalšie články

Zohar Fresco: Rozprávam príbehy pomocou rytmov
Bratislava, 10.9.2016, World Music Festival Bratislava.   Zohar Fresco (1969) je známy...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...