Zomrel telecastrový mág: Gitarista Ed Bickert sa dožil 86 rokov

Zomrel telecastrový mág: Gitarista Ed Bickert sa dožil 86 rokov
Dávid Oláh

V rovnaký deň ako tento svet opustil klavirista a skladateľ André Previn, navždy odišla aj ďalšia osobnosť. Kanadský jazzový gitarista Ed Bickert sa preslávil jemnou a presnou hrou na svojom Telecastri. Zomrel vo štvrtok 28. februára v Toronte vo veku 86 rokov. Bol známy ako predstaviteľ west coastu alebo cool jazzu.

 

Narodil sa v meste Manitoba a skoro päť dekád patril k najlepším jazzovým gitaristom v Toronte. Počas svojej kariéry spolupracoval s legendami ako Paul Desmond, Rob McConnell, Don Thompson, Moe Koffman, Milt Jackson, Rosemary Clooney či Ron Carter. 

 

Vyrastal v meste Vernon B.C. v hudobnickej rodine. Jeho otec aj matka hrali na klavíri a Ed sprevádzal tanečníkov v country kluboch. V roku 1952 sa Bickert presťahoval do Toronta, aby sa posunul vo svojej umelckej kariére. Najprv pracoval ako rádiový inžinier, popritom však aj hrával na rôznych sessions. 

 

Medzi rokmi 1975 a 2000 nahral viac ako tucet albumov ako líder. Jedna z najznámejších a najelegantnejších nahrávok patrí album "Paul Desmond Quartet Live" z roku 1975. V popise tohto CD je uvedený Desmondov výrok, v ktorom hovorí, že sa počas hrania veľakrát otočil na Bickerta, aby spočítal počet strún na jeho gitare: "Ako mohol chorus za chorusom hrať najrôznejšie voicingy a harmonické sekvencie, ktoré nemohli znieť krajšie ani na klavíri?"

 

 

Bickert sa preslávil svojimi krásnymi melodickými linkami, širokým a svojským gitarovým zvukom a harmonickou invenciou. Najviac pripomínnal hru Jima Halla, ktorý ho odporučil Desmondovi, keď sa ho pýtal na jazzových gitaristov, s ktorými by mohol hrať v Kanade na svojom turné. 

 

V roku 2018 získal ocenenie Candian Jazz Master Award na známom festivale Oscar Peterson International Jazz Festival.

 

Dávid Oláh

Zdroj: montrealgazette.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...