Roozhovoor

Remedios o.z.
Roozhovoor
Viete, mám pocit, že sa niečo sa chystá. Niečo veľké je vo vzduchu. Veľa ľudí o tom zatiaľ nevie, i keď mnohí o tom už hovoria. V tajnosti o tom vášnivo polemizujú, niektorí dokonca uzatvárajú stávky.
 
Prednedávnom, v rámci súťaže o ťažko dostupné vstupenky na koncert flamencovej kapelky Ponte Pardo, robil internetový magazín Femme s muzikantmi rozhovor. Tu je inkriminovaný, pod prísahou mlčania a exkluzivity držaný, nebojácne zverejnený úryvok:

 

Môžete nám predstaviť zloženie vašej kapely a samozrejme aj hudobné nástroje na ktoré hráte?

Máme mimoriadne stabilné zloženie, sme štyria mladí muži a ich krásne inštrumenty. Martin s energiou arabského plnokrvníka hrá na španielsku gitaru, Mário s veľmi solídnym zásadným zmyslom pre rytmus na basgitaru. Adam odušu spieva, a hrá čarovne na flautu. Dano tancuje, a jeho intelektuálna cajonová hra je vo flamencových kruhoch priam legendárna. Okrem nás, štyroch mladých mužov, pozývame na javisko aj externých členov, ako napríklad Anetu, významnú tanečnicu z Ostravy. Tú z dôvodu zachovania ekológie systému oslovujeme prímením ´chlapče´.

 

Ako ste sa dostali k tomuto hudobnému štýlu, čo vás na ňom oslovilo?

Má to na svedomí takzvaný KPS (kauzálny princíp synchronicity). A je to zároveň záhada a tajomstvo. Nejednoznačné, ako život sám. Poďme od začiatku. Už v praveku si tlupa putovných členov divokej hordy kanibalov z kmeňa Ponte Pardo osvojila základy rytmického hrdelného rituálneho pokriku. Po mužskej rodovej línii si potom toto tajomstvo naši predkovia odovzdávali z pokolenia na pokolenie, až do súčasných dôb, kedy sa Danovi raz prisnilo, ako mu jeden z jeho predkov, Paco Perez Iňaritu Sanchez Ponte Cuatro Cojones Pardo povedal, že aby už bol konečne ticho, a venoval sa radšej flamencu. Tento snový astrálny zážitok mal vplyv na všetkých nás potenciálnych ostatných. A ľaľa ho, zrazu sme sa po rokoch našli my, štyria mladí muži v jednej kapele, za čo nesie priamu zodpovednosť KPS (kauzálny princíp synchronicity), neviem dokedy to tu mám vysvetľovat. Hlboký archetypálny obsah flamencového fenoménu nami rezonuje v celej škále základných ľudských emócií, a to od hlavy až po tadiaľ..

 

Prečo práve Nuevo Flamenco? Môžete nám priblížiť rozdiely medzi “tradičným-čistým“ a novým flamencom?

Nuž, takto. Milujeme tradičné čisté flamenco z celej duše. A preto ho nehráme. Naopak, zvolili sme strastiplnú, leč krásnu cestu fúzií. Máme totiž k tradičnému flamencu obrovskú úctu. Nikdy by sme si ho nedovolili hrať v jeho čistej forme bez toho, aby sme sa predtým nenarodili v nejakej andalúzskej cigánskej štvrti. Rozdiel medzi týmito základnými dvoma prístupmi je zvačša evidentný, a preto chápeme túto otázku ako čisto ´rhétorickú´. Tradičné flamenco pojednáva o zachovaní folklórneho odkazu mnohogeneračného utrpenia pospolitého španielskeho ľudu, a oslavách jarnej rovnodennosti, kdežto v našom novom flamencu ide o revolučný experimentátorský počin, nemajúci na území Veľkého Uhorska obdoby. Už samotný Ponte Pardo o tom celom píše vo svojom evanjeliu. Počkajte, nie nie, takto to nebolo. Hm.. Možem si vytiahnuť inú otázku?

 

Vystupujete prevažne na Slovensku alebo aj v zahraničí?

Prevažne na Slovensku. Alebo aj v zahraničí. Najbližšie nás chlebom, soľou a vodkou uvíta Užhorod. Vot kakoje charašó..

 

Pravidelne si pozývate hostí na vaše vystúpenia? Najbližšie budete mať koncert v Hlave 22, vašou hostkou bude tanečnica Aneta Suchomelová, priblížte nám váš program, na čo sa máme tešiť?

Áno, skutočne si pravidelne pozývame hostí na naše vystúpenia. Na najbližší koncerte v Hlave 22 sme si pripravili zaujímavé spojenie prednesu tragikomického príbehu Dona Juana Carlosa, ktoré sa tiahne celým koncertom v rozprávačskom podaní speváka a flautistu Adama, vizuálne stvárnené precíznym tanečným prínosom Anety. Živelne sekundovať jej bude cajonista a tanečník Dano. Nečakaným bonusom bude vtipné rozdávanie cien od našich partnerov pre vylosovaných divákov. K atmosfére prispeje vkusne vyzdobený interiér a šikovná obsluha. Ak budú na stoloch sviečky, budú nežné a tajomné, preto vyzývam všetky milenecké, nie nevyhnutne zamilované páry, príďte a buďte amused.. Prepáčte, musím prerušiť tento rozhovor, na linke mám práve Antonia, chce sa so mnou porozprávať ohľadom Melanie.. Chápete, kamošov nemožno nechať v štichu.. 

 

Daniel Godány, Remedios o.z.

 

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...