BLOG: Jazzové úpravy rockových hitov

František Báleš
BLOG: Jazzové úpravy rockových hitov

Súčasné dianie (nielen) na slovenskej jazzovej scéne prináša mnoho zaujímavých žánrových spojení. Lákadlom pre niektorých jazzmanov sú rockové hity. Vo svete, najmä  v USA, to nie je žiadna novinka a u nás tiež nie. Renomovaní jazzoví hudobníci po tomto spojení príležitostne siahajú snáď od momentu, akonáhle im melódia populárneho hitu vyvolá predstavu harmonickej a rytmickej spracovateľnosti a o improvizácii nehovoriac.

Od roku 2009 existuje fungujúci projekt Jazz Pops Up, ktorý spája rockové molódie od kapiel ako napr. Metallica, Nirvana, Guns´n Roses, Depeche Mode, atď. Dovolím si tvrdiť, že aranžmány skladieb sú nápadité, siahajúce od swingu cez latino až po moderný jazz. Navyše nepárne 7/8 a 5/8 takty sú v kapele bežnou rutinou. Sami hudobníci resp. návštevníci portálu jazz.sk a tiež verejnosť vedia o čom je reč, hlavne vďaka bohatej koncertnej činnosti kapely a dvom albumom so spomínaným obsahom.

Ako hudobníkovi mi neprináleží kritizovať, alebo haniť nič, čo by mohlo byť podobné, či už horšie, alebo lepšie. Ako kapelníka, klaviristu a aranžéra Jazz Pops Up ma však mrzí zavádzajúca tlačová správa, týkajúca sa propagácie nového albumu nemenovaného slovenského speváka, ktorá sa objavila včera na tzv. topkách. Pevne dúfam, že tvrdenie, že jeho "projekt, ktorý nemá v našich zemepisných šírkach obdoby" vyplýva, len z nevedomosti, nepozornosti a nie z bezohľadnosti. 

Ako uvádzam vyššie, našťastie obdobu mal a aj stále v našich zemepisných šírkach má. 

Na záver dodávam, že hudobníkov, ktorí sa na projekte spomenutého speváka spolupodieľali si vážim, pretože ich kvality poznám a opakujem, že ide o reakciu na, do istej miery, zavádzajúcu reklamu.

Prajem nám všetkým viac kvalitnej hudby ako reklamy a pripájam dva linky na skladby z najnovšieho albumu kapely Jazz Pops Up s názvom "Hits In Blue".

https://www.youtube.com/watch?v=aS09L7Of4yE

https://www.youtube.com/watch?v=Wz9wxU7-oUM

 

Fero Báleš  za  Jazz Pops Up

Link na predmetnú TS: http://hudba.zoznam.sk/spravy/02-02-2015-robo-opatovsky-prekvapil-takto-s-jazzmanmi-prespieval-hit-depeche-mode/

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...