Fats Jazz Band odohrá pre bratislavské publikum poslený koncert v tomto roku

Jana Dekánková
Fats Jazz Band odohrá pre bratislavské publikum poslený koncert v tomto roku

Swing sa v poslednej dobe stáva čím ďalej tým obľúbenejším hudobným žánrom. Jeho kombinácie s elektro prvkami si podmanili celý svet. A aj vďaka tejto fúzii mnoho mladých ľudí objavilo prapôvodný starý swing v jeho originálnej podobe. Na Slovensku sa venujú "oprašovaniu" originálnych aranžmánov amerických bandov z obdobia 20-tych až 40-tych rokov dve kapely .  Prvou je veľký orchester Bratislava Hot Serenaders, ktorý za svoju vyše 20 ročnú existenciu prináša ľudom stále vysoko kvalitné transkripcie nahrávok veľkých orchestrov rokov 20-tych až 30-tych, čo bola doba charlestonu, chimmy a foxtrotu. Druhou je menšie zoskupenie FATS JAZZ BAND, ktoré vo svojom repertoári zachádza historicky trošku bližšie, a to do rokov 30-tych až 40-tych, kde nastupuje práve éra swingu, lindy hop a boogie-woogie. Obe kapely sa však držia svojej základnej myšlienky a tou je, že reprodukujú hudbu tohto obdobia v jej originálnej podobe - do nôt prepisujú staré pôvodné nahrávky a neprimiešavajú do nich žiadne moderné prvky. Aj svojou vizážou reprezentujú starý jazz - smokingy, brilantína vo vlasoch, manžetové gombíky, speváčky nosia elegantné štýlové šaty a dobové účesy.

Fats Jazz Band svoje koncerty pre bratislavské publikum poníma ako príjemný koncertno-tanečný večer. Bandleader, klavirista a aranžér kapely, Ladislav Fančovič, hovorí: "Táto hudba v dobe jej vzniku slúžila ako hudba pre zábavu širokých más. Hrávala sa v nočných podnikoch, ktoré sa volali 'speakeasies' a kde sa kvôli prohibícii predával načierno alkohol v šálkach od kávy. Ľudia na ňu tancovali v pároch . Treba si predstaviť, že v tej dobe niekoľko domácností síce vlastnilo rádio alebo gramofón, ale rozhodne si ich nemohol dovoliť každý. Takže ak sa ľudia chceli zabaviť, bolo treba vytiahnuť päty z domu a ísť na dorbý jazz do niektorého z klubov.".

Fats Jazz Band sa práve o vytvorenie takejto atmosféry snaží. Na ich pravidelné mesačné koncerty v bratislavskom Swing Café si ľudia zvykli chodiť krásne štýlovo oblečení. K dispozícii je pre nich aj tanečný parket, ktorý nikdy nezostane prázdny. Evidentne je táto hudba perfektná na zábavu aj dnes.

Už zajtra - v piatok 25.10.2013 od 19:00 hod. - sa uskutoční posledný takýto večer s Fats Jazz Bandom v tomto kalendárnom roku. Ak ho chcete zažiť, máte jedinečnú príležitosť. Lístky si treba vopred rezervovať na kontakte stránky www.swingcafe.sk, nakoľko sa opozdilcom už nemusí ujsť miesto na sedenie. Budú odsúdení celý večer pretancovať :-D

 

Galéria

SwingCafe11.jpg
FJB_Ruzinov.jpg
FJB_2am.jpg
FJB_3m.jpg
Laco3bwm.jpg
Matus-vyrez.jpg
SwingCafe4.jpg
SwingCafe2.jpg
SwingCafe1.jpg
SwingCafe3.jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...