Netradičné saxofónové kvarteto krstí svoj debutový album!

Jana Dekánková
Netradičné saxofónové kvarteto krstí svoj debutový album!

Saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, pokrstí svoj debutový CD album s názvom GOOD MORNING RAGTIME. Album obsahuje výber z ragtimov, ktorých aranžmány pochádzajú z rokov 1910 až 1920. Saxophone Syncopators ich nahrali presne tak, ako ich vo svojej hrávali obdobné hudobné zoskupenia v Amerike a ako ich dnes môžete počuť už iba zo šelakových platní.

Členovia kvarteta používajú zrekonštruované raritné historické hudobné nástroje, ktorých mäkký podmanivý zvuk si Vás priam omotá okolo prsta. Vizuál CD je inšpirovaný jedným z pôvodných hudobných zoskupení, Six Brown Brothers, ktorí v podobných kostýmoch hrávali svoje koncerty začiatkom minulého storočia.

 

Krstným otcom bude džezový gitarista a zakladateľ portálu jazz.sk, Boris Čellár.

 

Na krste Saxophone Syncopators odohrajú aj časť svojho nového projektu Večer s Chaplinom, v ktorom Ladislav Fančovič zaranžoval pre dve nemé komédie od Charlieho Chaplina hudbu zloženú zo starých ragtimov a Saxophone Syncopators ňou naživo tieto filmy doprevádzajú.

 

Obsadenie Saxophone Syncopators:

Pavol Hoďa - soprán/alt saxofón, klarinet

Ján Gašpárek - alt saxofón

Ladislav Fančovič - tenor saxofón, aranžmány

Frederika Babuliaková - barytón saxofón

 

SAXOPHONE SYNCOPATORS je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje na interpretáciu diel, ktoré boli pôvodne skomponované pre toto nástrojové obsadenie. Kvarteto sa zameriava na dva odlišné hudobné žánre. Jedným je klasická hudba a druhým je ragtime z rokov 1910-1920.

Vo svojom klasickom repertoári oživujú diela, ktoré na Slovensku neboli nikdy interpretované, napríklad saxofónové kvarteto op.109 Alexandra Glazunova, alebo skladby Jean Baptiste Singeleého a Eugéne Bozzu. Všetky tieto diela vznikali v dobe, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov aj pre hudobných skladateľov.

Aj dnes saxofón inšpiruje skladateľov a napríklad Jevgenij Iršaj skomponoval priamo pre Saxophone Syncopators skladbu Saxocracy.

Saxophone Syncopators okrem repertoáru klasickej hudby hrajú aj najstarší ragtime a hot jazz z rokov 1910 – 1920 v originálnych úpravách pre saxofónové kvarteto po vzore saxofónových ansámblov, ktoré v týchto časoch pôsobili, ako napr. Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet.

Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators originálne dobové nástroje z 20-tych rokov minulého storočia.

Galéria

banner.jpg
4.jpg
CD cover.jpg
CD back.jpg
_DSC8687a_resize2.jpg
Saxophone Syncopators.jpg
Vecer s Chaplinom.jpg
Logo SS 01.jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...