Saxophone Syncopators v Indii

Jana Dekánková
Saxophone Syncopators v Indii

TLAČOVÁ SPRÁVA

Bratislava, 17.02.2015 – Len nedávno vznikli a už žnú zahraničné úspechy. Saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators bol pozvaný reprezentovať Slovensko v Indii! Pozvanie toto zoskupenie dostalo od významnej indickej rodiny, ktorá okrem iných aktivít podporuje vzdelanie dievčat, vybudovala niekoľko stredných dievčenských škôl a postavila divadlo v Kalkate. Štyria saxofonisti priniesli minulý týždeň do Indie ragtime a hot jazz 20-tych rokov minulého storočia, ale aj slovenskú klasickú hudbu.

O indickom pobyte kvarteta Saxophone Syncopators nám bližšie porozprával zakladateľ a člen tohto kvarteta, pôvodne klavírny virtuóz, Ladislav Fančovič:

 

„V Indii máte pocit, že čo je u nás jedna, tam je sto. Koncerty sme hrali, pre nich v takom bežnom divadle, pre 2500 ľudí. Prvý koncert bol pre žiačky stredných škôl, ktoré jazz ako taký doteraz nikdy nepočuli. Musím povedať, že ich reakcia na ragtime a ranný jazz bola nečakane pozitívna! Dostali sme na našej webstránke a sociálnej sieti od týchto mladých dám úžasné spätné väzby. Okrem jazzu sme však hrali aj klasickú hudbu. Mimoriadne náročné dielo od Alexandra Glazunova: Kvarteto B-dur op. 109 a môj aranžmán dvoch ranných klavírnych diel od Eugena Suchoňa: Červená ruža a Balerína, v úprave pre štyri saxofóny. Keďže som klavirista a v sále bol nádherný klavír značky Steinway, nedalo nám to a uprostred koncertu sme zaradili aj skladbu pre barytón saxofón a klavír od americkej skladateľky Catherine McMichael: Fusion Suita, ktorú sme odohrali s Frederikou Babuliakovou. Druhý koncert sa konal pre 2000 významných hostí usporiadateľov, ktorí boli našim repertoárom rovnako nadšení. Pre nás to bola obrovská skúsenosť, nakoľko klasickou hudbou, rovnako ako jazzom, sa v našich zemepisných šírkach len ťažko podarí odohrať koncerty pre niekoľko tisíc ľudí. Sme za túto možnosť nesmierne vďační.“

 

Organizátor koncertov nám prezradil, že toto netradičné slovenské kvarteto nebolo v Indii posledný krát a plánuje nadviazať spoluprácu aj s ďalším slovenským jazzovým zoskupením.

 

Najbližšie si môžete toto unikátne teleso vypočuť naživo 29.3.2015 v kaviarni St. Germain v Bratislave.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAXOPHONE SYNCOPATORS je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje najmä na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime v aranžmánoch pre štyri saxofóny, ktoré pôvodne hrávali zoskupenia ako napr. Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet.

 Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov, ale aj pre hudobných skladateľov takzvanej vážnej hudby. Saxophone Syncopators majú preto v repertoári aj skladby vážnej hudby napr. od Alexandra Glazunova, Catherine McMichael či Jevgenija Iršaja.

Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators zrekonštruované originálne dobové nástroje z 20tych rokov minulého storočia.

Obsadenie Saxophone Syncopators:

Pavol Hoďa - soprán/alt saxofón, klarinet

Ján Gašpárek - alt saxofón

Ladislav Fančovič - tenor saxofón, aranžmány

Frederika Babuliaková - barytón saxofón

Galéria

India Saxophone Syncopators (1).jpg
India Saxophone Syncopators (2).jpg
India Saxophone Syncopators (3).jpg
India Saxophone Syncopators (4).jpg
India Saxophone Syncopators (5).jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...