Zaujímavý článok o SOZA z Hudba.sk

Jaroslav Zelenka
Zaujímavý článok o SOZA z Hudba.sk

Slovenskému ochrannému zväzu autorskému (SOZA) sa opäť raz podarilo naštvať verejnosť. Presne pred rokom si vyslúžil vlnu kritiky pre zasielanie faktúr blogerom, ktorí vkladajú do článkov videá z Youtube, teraz pre zmenu požaduje poplatky za detský spev na verejných podujatiach. Nahnevaní občania nelenili a začali na Facebooku organizovať kurióznu protestnú akciu.

Recitujúce deti vraj porušujú zákon

Od štvrtka sa na sociálnych sieťach, na blogoch a v médiách šíri sken faktúry, ktorú SOZA vystavil obci Pohorelá. S odkazom na autorský zákon v nej požaduje "vydanie bezdôvodného obohatenia za neoprávnené použitie hudobných diel bez licencie SOZA" vo výške 62,40 eur.

K "bezdôvodnému obohateniu" malo dôjsť na dvoch verejných podujatiach, ktoré boli zdarma a vystupovali na nich škôlkari a žiaci základnej školy. Na jednom z nich deti spievali svojim mamám (22.5.2011), na druhom Mikulášovi (5.12.2011), pričom v oboch prípadoch podľa zástupcov obce recitovali a spievali ľudové piesne.

SOZA zaradil podujatie Deň matiek do kategórie "Tanečná zábava, diskotéka, kultúrno-spoločenský program s tancom, voľná zábava s tancom, karaoke s tancom a podobné" (poplatok 18,20 eur) a detský program pri príležitosti Dňa sv. Mikuláša označil za "Koncert populárnej alebo vážnej hudby na voľnom priestranstve (bez vstupného)" (poplatok 44,20 eur).

Podrobnejšie o ďalšej z absurdných káuz SOZA informuje Rádio_FM. Oficiálne stanovisko SOZA ku "kauze Pohorelá" si môžete prečítať TU.

Spevom proti byrokracii

Odpoveď verejnosti na seba nenechala dlho čakať. Na Facebooku sa už začína rodiť protest, ktorý chce na praktiky SOZA upozorniť tak, že priamo pod oknami jej sídla budú aktivisti spievať známe slovenské hity. Spievanie na všetkých organizovaných verejných akciách, so vstupným či bez, je totiž podľa autorského zákona (resp. jeho interpretácie SOZA) považované za "bezdôvodné obohacovanie".

Protestná akcia má názov Spevokol za samovoľnú implóziu SOZY a jej organizátori vyzývajú ľudí, aby si prišli "zaspievať pod okienko" zväzu. "V nadväznosti na nedávnе udalosti a dlhodobo trápne a nezmyselné postupovanie byrokratov zo SOZY, sme prijali rozhodnutie, že SOZU musí rozhodiť. K implózii tejto inštitúcie sa budeme snažiť prispieť," uvádzajú na stránke Facebook eventu.

Od utorka 5. júna chcú aktivisti každý deň pred SOZA zaspievať vždy jeden šláger od slovenských interpretov. Okrem poukázania na "nezmyselnosť a absurditu konania, a taktiež existencie zväzu", by chceli vyprovokovať verejnú diskusiu a tiež diskusiu vo vnútri SOZA.

Používatelia Facebooku môžu na stránke protestu hlasovať za piesne, ktoré od budúceho utorka odznejú naživo na "Koncerte populárnej alebo vážnej hudby na voľnom priestranstve (bez vstupného)" priamo pod oknami SOZA na Rastislavovej 3 v Bratislave.

Najviac hlasov má momentálne pieseň Dievča z Tokia (známa aj ako Haraší mi z teba Yoko) od dvojice Noga-Skrúcaný, vo výbere sú aj skladby Silvie Slivovej (Nemožná z Fontány pre Zuzanu), Vaša Patejdla (Voňavky dievčat), Metalindy (Slnko nevychádzaj), Elánu (Od Tatier k Dunaju), Mekyho Žbirku (Biely kvet) alebo tematická pieseň Ďakujem od Chiki Liki Tu-a.

Galéria

soza-vs-pohorela.jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...