BLOG: Samo Hošek - RIGA STAGE 2013, Slováci sa chodia do zahraničia prebudiť

Samuel Hošek
BLOG: Samo Hošek - RIGA STAGE 2013, Slováci sa chodia do zahraničia prebudiť

 

           

            Pred niekoľkými dňami som sa vrátil z Lotyšska, kde som sa zúčastnil celo-európskej súťaži v speve s názvom RIGA JAZZ STAGE 2013. V Rige som strávil jedno z najkrajších období v mojom živote. Týchto päť dní mi prinieslo obrovské hudobnícke zážitky a skúsenosti, spoznal som veľa dobrých ľudí a našiel som mnohé odpovede na moje smerovanie v živote.

            Na živote ma fascinuje možnosť rozhodnutia. Je to pre mňa veľmi tenký ľad, ktorý sa nachádza medzi dvoma pólmi. Je len na nás, ako sa rozhodneme. Aj keď niekedy neudávame rozhodnutiam nejaký veľký dôraz, občas si neuvedomujeme, o koľko veľa prichádzame.

            O súťaži som sa dozvedel na stránke jazz.sk a na poslednú chvíľu som sa rozhodol, že to idem skúsiť. Vďaka mojím priateľom Peťovi Preložníkovi a Zuzke Vajdovej som mohol nahrať demo nahrávky a nafotiť promo fotky na portfólium, ktoré som do súťaže poslal. Nakoniec mi bolo oznámené, že som bol vybraný ako zástupca našej krajiny a som jeden z 12 finalistov tejto Európskej súťaže.

            Súťaž tvorili finalisti z nasledovných krajín: Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Rusko, Poľsko, Belgicko, Španielsko a Slovensko.  Porota pozostávala z hudobníkov, učiteľov a producentov z rôznych krajín. Finále  sa konalo v Splendid Palace, kde bola počas finále vypredaná sála s viac ako tisíc divákmi. Na druhý deň sme účinkovali spolu s porotcom Jojom Mayerom na jednom pódiu v netradičnej zostave . Na počesť 25 výročia úmrtia bubeníka Buddyho Richa sa konal koncert Lotišského big bandu spolu s Jojom Mayerom . My finalisti sme si mali možnosť zaspievať 2 spoločné skladby počas tohto večera. Jojo vymyslel, že jediní dvaja chalani z finalistov budeme do skladby " Beat goes on" beatboxovať.  Spojením beatboxu, spevu, bigbandu a Jojovým doprovodom na bicích vznikla veľmi zaujímavá kombinácia.

            Počas môjho pobytu som mal možnosť stretnúť skvelých svetových hudobníkov. Okrem spomínaného porotcu Joja Mayera, ktorý patrí medzi top bubeníkov svetovej špičky, sme mali možnosť absolvovať s Jojom aj workshop. Tento človek ma obohatil o mnoho užitočných myšlienok a rád. Jednu si budem pamatať navždy :,, Surrender possibility of perfection, accept mistakes. Clarity no perfection" Týmto výrokom vysvetľoval, ako sa hudobník  musí zmieriť s tým, že  v hudbe nikdy nedosiahne stav dokonalosti . Chyba sa stane každému, s tým treba rátať a netreba nad ňou príliš veľa rozmýšľať . Tvrdil, že hudba nemusí byť dokonalá, ale ide o jasnosť a čistotu hudby, ktorá je ponúkaná.  Vo voľnom čase som mal možnosť vidieť skvelý koncert Švajčiarsko- Berlínskej skupiny a.spell a spoznal som sa s členmi Americkej skupiny Naturally 7.

            Spevácka úroveň finalistov bola veľmi silná a od začiatku mi bolo jasné, že pravdepodobne nebudem figurovať na priečkach víťazstva. V porovnaní s ostatnými spevákmi som sa necítil slabšie, ale videl som u nich oveľa väčšie skúsenosti a hudobnícku prax. Uvedomil som si, ako dôležité je byť vzdelaným spevákom-hudobníkom, na to aby spevák mohol opísať a vyjadriť svoje nápady a predstavy hudobníkom.  Jazz sa tu oveľa viacej vnímal ako experiment a častokrát sa prepájal s ďaľšími štýlmi, najmä v elektronickej forme.

Nakoniec som predsa neodišiel naprádzno. Producent litovskej televíznej súťaže  JAZZ VOICES   oslovil mňa a finalistku z Litvy do  budúcoročnej súťaže , kde sme sa automaticky stali finalistami.

            Som šťastný, že som sa rozhodol ísť do súťaže RIGA STAGE 2013. Bolo to rozhodnutie na poslednú chvíľu a nemusel som to spraviť. Možno by som ďalej čakal na príležitosť a nevedel kam ďalej. Človek sa môže vždy naučiť veľa vecí, vždy to záleží od našeho prístupu. Chcel by som určite povzbudiť spevákov, aby sa nabudúci rok prihlásili do tejto súťaže. Myslím, že naša krajina by mala mať zástupcu v takejto súťaži. V zahraničí som nebol prvý krát,  nakoľko som už počas mojej strednej školy obdržal štipendium na štúdium v USA, ale mám pocit, že Slováci sa chodia do zahraničia prebudiť. Som vďačný že som dostal príležitosť opäť sa prebudiť a  inpširovať sa . Som pripravený na sebe pracovať a doťahovať veci do detailov :-) Preto sa v posledných dňoch riadim heslom: ,, Nieje dôležité vyhrať, ale prebudiť sa." :-)

Galéria

407061_636970092983775_610142296_n.jpg
DSC00742.JPG
922700_636963249651126_1381713425_n.jpg
484456_636149436399174_1294828377_n.jpg
30558_636969449650506_2046740312_n.jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...