Slovenské zastúpenie v medzinárodnej jazzovej súťaži!

Tomáš Lukáč
Slovenské zastúpenie v medzinárodnej jazzovej súťaži!

 

            Práve z článku na jazz.sk sme sa dozvedeli o možnosti zapojiť sa do Czech Jazz Contest 2013. Času nebolo veľa, no zhodou okolností práve v tomto období sme dokončovali nejaké nové nahrávky a povedali sme si: prečo nie? Nejako sme tomu ale nevenovali pozornosť, takže náš postup do semifinále nás neskôr viac ako potešil..

            Súťaž sa odohráva(la) v pražskom Reduta Jazz Club-e systémom štyroch semifinálových kôl, pričom každé kolo trvá dva večery, a  každý večer vystúpia dve súťažné kapely. Z každého kola (štyroch súťažiacich) vyberá porota jedného postupujúceho, k tomu sa pridá jeden zvolený hlasovaním publika – piati finalisti sa teda napokon “pobijú o titul”. Víťaz a niekoľko vysoko umiestnených kapiel má možnosť získať hodnotné ceny hmotného charakteru, ale aj možnosť zahrať si na International Jazz Fest Praha, usporiadať vlastný koncert v Redute a ďalšie.

            No ocenenia nie sú v prípade Czech Jazz Contest ani zďaleka to najhodnotnejšie, s čím sa človek stretne. Prvá vec, ktorá by zarazila kohokoľvek zvyknutého na podmienky muzikantov v našom regióne, bol prístup. Aj napriek tomu, že sme pomerne neznáme jazzové trio mladých muzikantov z Bratislavy (a to nie je žiaden New York, to si treba priznať), zamestnanec z klubu organizujúci súťažné večery s nami jednal ako s vážnou kapelou – rovnako ako by jednal s kýmkoľvek, koho by si klub objednal. Ten pocit, kedy s vami jednajú naozaj ako s rovnocenným partnerom, teda ako s človekom, by som doprial každému, kto u nás začína s jazzom – ako vieme, nezvykne to byť úplne že pravidlo..

            Okrem samozrejmého kvalitného ozvučenia house zvukárom klubu, apratúry, či konzumného (to spomínam po skúsenostiach s 10%-nými zľavami na konzumné a podobne..) nám bolo dokonca poskytnuté ubytovanie priamo nad klubom, čo nám slúžilo ako backstage, miesto odpočinku, a nocľaháreň zároveň. Keďže medzi nami a českými kolegami neexistuje jazyková bariéra, pred aj po koncerte sme si v príjemnom a uvoľnenom duchu pohovorili s organizátorom klubu, barmanmi, zvukmajstrom, ale pár slov sme prehodili aj s Ondřejom Štveřáčkom – jedným z porotcov prvého súťažného kola. Aj napriek značnej konkurencii klubov v meste nám ľudia z Reduty sami navrhovali miesta kde je možné usporiadať koncert a vysvetľovali nám ako to u nich funguje. Nesnažili sa za každú cenu potopiť konkurenciu, ale nám v priateľskej rovine  poskytnúť pár cenných rád. Prahe je, čo sa týka úrovne, naozaj čo závidieť.

            V klube vládla príjemná atmosféra, na naše prekvapenie bolo plno, aj napriek tomu, že bol utorok a v klube hrali dve neznáme triá zo zahraničia (to u nás tiež nebýva zvykom). Na pódium sme sa dostali ako druhí po fantastickom rakúskom triu Adi Gaspar Trio (http://www.facebook.com/ADRIANGASPARTRIO). Bicie, akustická basgitara a piano predviedli svoje ponímanie súčasného jazzu s veľmi precíznymi aranžmánmi Adriana Gaspara, dokazujúc že jazz sa stále vyvíja a nepozná hranice. S chalanmi okolo Adiho sme sa po našom sete prirodzene stretli, dali sme sa do reči, a vznikla z toho veľmi nádejná spolupráca do budúcnosti – už v máji chystáme spoločné vystúpenie vo Viedni, ak sa podarí aj v Bratislave.

            Takže čo pre Jazz Nut Trio znamenal Czech Jazz Contest 2013? Skúsenosti, kontakty, no hlavne dôkaz o tom, že aj v kultúre sa to dá. Dá sa dosiahnuť minimálne európsku úroveň – stačí len trocha vôle a ochotnejší prístup.

 

 

            Sme Jazz Nut Trio, sme z Bratislavy, Czech Jazz Contest 2013 bol vynikajúci, želáme Vám veľa krásnych hudobných zážitkov a tešíme sa na Vás pri najbližšom koncerte. Veríme, že za skvelých podmienok!

 

http://www.facebook.com/jazznuttrio

 

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...