ONE DAY JAZZ - Lizz Wright a Slovenská filharmónia, Dan Bárta a Illustratosphere, 13.6.2018 19:30

Peter Baláž
ONE DAY JAZZ - Lizz Wright a Slovenská filharmónia, Dan Bárta a Illustratosphere, 13.6.2018 19:30
Názov koncertu: 
ONE DAY JAZZ - Lizz Wright a Slovenská filharmónia, Dan Bárta a Illustratosphere
Streda, Jún 13, 2018 - 19:30
Miesto konania (bez profilu)
Bratislavský Hrad, 811 01 Bratislava, Slovenská Republika
Hudobná skupina (bez profilu)
Lizz Wright, Slovenská filharmónia a Oskar Rózsa, Dan Bárta a Illustratosphere

Bratislavský hrad privíta Lizz Wright, Dana Bártu i Slovenskú filharmóniu

Americká jazzová a gospelová speváčka Lizz Wright vystúpi ako hlavná hviezda prvého dňa tohtoročného One Day Jazz Festivalu na Bratislavskom hrade a podujatie svojím koncertom otvorí naozaj vo veľkom štýle. Na pódiu ju totiž bude sprevádzať ozajstný klenot a zástupca domácej hudobnej scény v line-upe prvého festivalového dňa - Slovenská filharmónia, ktorá sa predstaví pod vedením dirigenta Oskara Rózsu.
Uznávaná speváčka Lizz Wright vo svojich vystúpeniach fúzuje jazz, gospel a blues s prvkami folk music a vystupuje na jazzových festivaloch po celom svete. Do Európy tentokrát zavíta exkluzívne iba kvôli slovenskému One Day Jazz Festivalu medzi svojimi dvoma koncertami v USA, v americkej Columbii a v Colorade. Liz Wright má od roku 2003 na konte šesť sólových štúdiových albumov, posledný s názvom Grace vydala v roku 2017. Už s debutovým albumom Salt sa jej podarilo zaujať a dosiahla druhú priečku v prestížnom hudobnom rebríčku Billboard Top Contemporary Jazz chart (2004). O rok neskôr vydala druhý sólový album Dreaming Wide Awake, s ktorým ovládla prvú priečku Top Contemporary Jazz chart v rokoch 2005 i 2006. Vďaka svojim dlhoročným gospelovým vystúpeniam je dnes držiteľkou ocenenia National Choral Award.
V prvý deň One Day Jazz Festivalu na Bratislavskom hrade sa návštevníci môžu tešiť tiež na vystúpenie jednej z najuznávanejších osobností českej hudobnej scény, Dana Bártu. Jedenásťnásobný držiteľ Ceny Anděl v kategóriách Spevák roka a Spevák štvrťstoročia, sa dostal do širokého povedomia ako člen zoskupení Alice, Die el. Eleffant!?, Sexy Dancers a J.A.R. Má za sebou účinkovanie v muzikáloch Jesus Christ Superstar a Evita. Úspešný jazzový projekt Illustratosphere založil v roku 2000 a aktuálne s ním pripravuje piaty album. Ochutnávky z tohto albumu v súčasnosti predstavuje na koncertoch v novom zložení s Martinom Valihorom za bicími. Inak to nebude ani na One Day Jazz Festivale. Illustratosphere tak vystúpi v zložení Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkusie), Robert Balzar (kontrabas, basa), Martin Valihora (bicie) a Miroslav Chyška (gitara).

 

 

«  
  »