CZ - SK Big Band Matusa Jakabcica, 18.8.2018 16:00

CZ - SK Big Band Matusa Jakabcica, 18.8.2018 16:00
Názov koncertu: 
CZ - SK Big Band Matusa Jakabcica
Sobota, August 18, 2018 - 16:00
Miesto konania (bez profilu)
Špania Dolina
Hudobná skupina (bez profilu)
CZ-SK Big Band Matusa Jakabcica

Po sérii júlových a augustových koncertov so spevákmi Matúš Jakabčic so svojim jazzovým orchestrom ukončí leto inštrumentálnym programom. Poslucháčov čaká zaujímavý program kapely, ktorá kontinuálne pracuje a koncertuje už 14 rokov. Je zložená z popredných hudobníkov z Ciech, Slovenska a jedným hosťom z Maďarska. Repertoár tvoria kompozície kapelníka ako i členov ansamblu.

 

Koncerty z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom koncertov.

Koncerty podporil Bratislavský samosprávny kraj.

Vznik hudobných diel uvedených na koncertoch z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Drevá: Miroslav Poprádi (as, cl), Ondřej Štveráček (ts,ss), Martin Uherek (ts), Erik Rothenstein (bs, cl)

Trúbky a krídlovky: Ádám Gráf, Tibor Ďuriak, Lukáš Oravec

Trombóny: Richard Šanda, Jozef Vörös, Michal Motýľ (basový trombón)

Rytmika: Matúš Jakabčic (gitara), Robert Ragan ml. (kontrabas), Marián Ševčík (bicie)

 

 

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band“ sa po prvýkrát verejnosti predstavil v roku 2004 na festivale v Přerove. Počas svojej existencie účinkoval takmer na všetkých väčších festivaloch ako aj samostatných koncertoch v Čechách a na Slovensku. Koncertoval aj v Srbsku (festivaly v Novom Sade a vo Valjeve) a v Rakúsku (ORF Radiokulturhaus, viedenský Porgy & Bess, Graz, Jazz& Wine festival v Poysdorfe). Spolupráca s ORF spolu s popredným rakúskym saxofonistom Harry Sokalom vyústila v niekoľko nahrávok; nahrávka koncertu v Radiokulturhause vyšla na CD „Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band featuring Harry Sokal – Live“ vo vydavateľstve ORF. Na CD „Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band“ ktoré vyšlo v rámci edície „Jazz na Hradě“ je zachytený záznam koncertu na Pražskom hrade ktorého usporiadateľom bol český prezident Václav Klaus. Na CD vyšiel aj záznam Novoročného koncertu Volksbank 2009 na ktorom účinkoval Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band aj so sólistami Sigi Finkelom a Bercom Baloghom.

„Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band“ sa skladá z popredných jazzmanov z Čiech a Slovenska, ktorí majú s pôsobením vo veľkých jazzových orchestroch bohaté skúsenosti; v ostaných rokoch je stálym členom orchestra aj Ádám Gráf na poste 1. trúbky, kmeňový člen Modern Art Orchestra z Budapešti. Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby M. Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov. Od roku 2010 je jeho program obohatený o skladby z projektu „Blázni z Chelmu“, na ktorom sa autorsky okrem M.Jakabčica podieľa aj Erik Rothenstein, ako aj o skladby ďalších autorov – členov orchestra (Michal Motýľ, Lukáš Oravec, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein).

Niekoľkoročná Jakabčicova spolupráca s Harry Sokalom vyústila aj do spoločnej suity pre big band a sólo tenor/soprán saxofón. Orchester má v  repertoári aj Ellingtonovu/Strayhornovu „The Nutcracker Suite“ – Ellingtonovo a Strayhornovo spracovanie Čajkovského Luskáčika.

 

https://soundcloud.com/matus-jakabcic/14em

 

https://soundcloud.com/matus-jakabcic/269-summer-street

 

https://soundcloud.com/matus-jakabcic/room-445

 

https://www.youtube.com/watch?v=sNwtClvkSHo

 

 

«  
  »