1. hobojista Slovenskej filharmónie Robert Holota prichádza s debutovým albumom: Nahrávka Santo Domingo prináša jazzovú atmosféru okorenenú funkom a soulom

1. hobojista Slovenskej filharmónie Robert Holota prichádza s debutovým albumom: Nahrávka Santo Domingo prináša jazzovú atmosféru okorenenú funkom a soulom
Peter Baláž
O tom, že aj hudobníci z oblasti klasickej hudby sa dokážu orientovať v iných hudobných žánroch, sme sa mohli presvedčiť už viackrát. Ďalším výborným príkladom je aj 1. hobojista Slovenskej filharmónie Robert Holota, ktorému v októbri vychádza album Santo Domingo. 
 
Album je výrazne orientovaný na basgitaru a prináša deväť skladieb, v ktorých cítit nenásilnú jazzovú atmosféru okorenenú funkom a soulom. Ako hovorí aj autor - “vôňou 70. rokov”. Na albume je počuť trio basgitara, akustická gitara a bicie so sólami dychov. Na pomoc si prizval hudobníkov Jána Demenčíka na soprán saxofón, Veroniku Vitázkovú na flautu, Ľuboša Kamenského na krídlovku, Branka Belorida na trombón, a to najkrajšie na záver - mladučkú bulharku Elinu Botevu.  naspievala v španielčine nádhernú baladu Amor na text Pabla Nerudu v duete s basgitarou. O bicie tracky sa postaral vynikajúci americký hudobník Luke Oswald. Možno škoda, že na albume nepočuť hoboj, hlavný nástroj lídra projektu - možno nabudúce.
 
Zaujímavosťou je, že v čase nahrávania počas júna 2019, sa Robert Holota hre na basgitaru venoval len necelé dva roky. Nahrávalo sa v Bratislave v súkromnom štúdiu “kopankarecords “ a vo Francúzku v štúdiu La Grouikeri v Nattages. Z albumu Santo Domingo dýcha čistota a jednoduchosť kompozície s chytľavými motívmi "rádiového” charakteru. (Pozn. názov Santo Domingo je v tomto prípade použité ako označenie pre Dominikánsku Republiku).
 
Citát z bookletu:
"Tento album neprináša brilantné inštrumentálne výkony a rytmickú dokonalosť. Prináša atmosféru a vnútornú intimitu okorenenú vôňou 70. rokov, jazzu, funku a soulu. Je to výnimočný album s výnimočným zvukom, pri nahrávaní a spracovávaní bol využívaný analógový gear (patrný je šum pásu), primárne orientovaný na vinyl a je určený pre výnimočného poslucháča.” Zaujímavosťou je, že pôvodne mal vyjsť album dokonca ako mono nahrávka. 
 
 
Redakciu jazz.sk informovala Onoria Mercedes Plučinská

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...