Aký bol festival Blues Moods 2012?

Aký bol festival Blues Moods 2012?
Bluesmusic

Tak ako tento trnavský festival zahájil už po tretíkrát bluesovú festivalovú sezónu na Slovensku, takisto mu je súdené, že kým ostatné sa ešte len chystajú - my už bilancujeme.

 

Tretí ročník trnavského bluesového festivalu Blues Moods, ktorý organizuje občianske združenie Trnavská hudobná spoločnosť sa konal opäť v trnavskom Moto Bare, v sobotu, 10. novembra 2012. Festival sa síce konal za neúčasti zahraničných hostí, o to však viac presvedčil domáce publikum, že na Slovensku núdzou o špičkové skupiny netrpíme. Dramatugicky plán vyčlenil zo zoznamu štvoricu skupín, ktoré (bez toho, aby som preháňal) by pokojne mohli nosiť prívlastok "Slovenský export".

 

Takmer presne o 19.00 h sa na pódium postavila jedna z najmladších bluesových skupín na Slovensku – Juraj Schweigert & The Groove Time. Štvorica muzikantov reprezentuje tzv. "west coast" štýl amerického bluesu. Po nekonečne dlhom úvodnom nadstavovaní zvuku akustického kontrabasu Juraj so skupinou predviedli famózny výkon a to nielen pre fanúšikov fúkacej harmoniky. Myslím, že o tejto skupine budeme v budúcnosti ešte veľa počuť.

 

Ako druhá v poradí vystúpila jedna z najstarších bluesových skupín na Slovensku - Bluesweiser s jej frontmanom Jurajom Turtevom. Bluesweiser v dobrej kondícii posilnený o nových hráčov odštartoval koncert s "nadupaným" zvukom. Dovolím si pri tejto príležitosti pripomenúť, že Juraj Turtev - gitarista, spevák a skladateľ, je jedným z mála, ktorí vedia spievať texty piesní aj v slovenčine. Do Jurajovho charizmatického – akoby polorecitovaného spevu celkom nekompromisne kontruje gitarista Ivan Tomovič. Táto dvojica konieckoncov tvorí aj samotné jadro skupiny Bluesweiser takmer od jej samotného začiatku.

 

Treťou skupinou v poradí bola zvolenská skupina ZVA 12-28 Band. Ak sa tu hovorí o veku skupín - tak ZVA tohto roku oslávi svoje dvadsaťdvaročné výročie. ZVA 12-28 Band sú osobití a zábavní. Svojím prejavom je to jedna z najoriginálnejších bluesových skupín na Slovensku. A ak sa tu predtým spomínal aj charizmatický spev - tak gitaristovi a spevákovi Norovi Červenákovi sa dostalo veľa čertovsky-astmatického hlasu, čo vzľadom k dobre rozbehnutej zábave na festivale by sa mohlo javiť aj ako kolektívny výraz.

 

Headlinerom a zároveň poslednou skupinou, ktorá vystúpila počas festivalového večera bolo legendárne zoskupenie Blues 8. Táto skupina, ktorá hraje skladby kultových Blues Brothers bola nefalšovanou smršťou dobrej zábavy a vysokoprofesionálnej úrovne. Napriek osmičke v názve skupiny bol však skutočný počet muzikantov na pódiu deväť. Iba podotýkam, že poniektorí členovia skupiny sú už dávno slovenskými legendami a mená ako René Lacko (gitara) či Peter Dobrota (klávesy) sú zárukou kvalitnej interpretácie. Po takmer hodinovom programe si roztancované publikum vyžiadalo ešte dva prídavky a nám všetkým sa o 24.00 h iba ťažko lúčilo s takto dobre strávenou – inak bežnou jesennou sobotou. Festival Blues Moods vo svojom treťom ročníku opäť dokázal, že bluesový žáner je stále zaujímavý a príťažlivý a pre organizátorov – Trnavskú hudobnú spoločnosť, že tento menšinový žáner si svojho poslucháča dokáže ešte nájsť.

 

Peter Stojka
Slovakblues.com – aktuálne informácie zo sveta Blues.

Galéria

Bubeník. Foto (c) Palo Markovič..jpg
Foto (c) Palo Markovič..jpg
Juraj Turtev. Foto (c) Palo Markovič..jpg
ZVA 1228 Band. Foto (c) Palo Markovič..jpg
Juraj Schweigert & The Groove. Foto (c) Palo Markovič..jpg

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...