Anat Cohen dostane cenu Paula Acket

Anat Cohen dostane cenu Paula Acket

 

Klarinetistke a saxofonistke Anat Cohen bude udelená cena Paula Acketa za rok 2013. Prevezme si ju 12. júla na jazzovom festivale North Sea.
 
Holandský jazzový festival North Sea udeľuje každý rok cenu Paula Acketa, pomenovanú po zakladateľovi festivalu. Cena je udeľovaná mladému hudobníkovi, ktorý si zaslúži viac pozornosti a popularity. Pre rok 2013 sa držiteľkou ceny stane Anat Cohen. Festival sa bude tento rok konať v dňoch 12. až 14. júla, cena sa bude udeľovať už v prvý deň festivalu. Od roku 2011 je sponzorom ceny nadácia BNP Paribas, ktorá podporuje rôzne jazzové aktivity. Držiteľ ceny dostane od nadácie pre svoj ďalší rozvoj prémiu vo výške 5000€. Medzi držiteľov ceny Paula Acketa z predchádzajúcich rokov patria: Craig Taborn, Arve Hendriksen, Christian Scott, Stefano Bollani, Adam Rogers, Gianluca Petrella, Conrad Herwig a Ben Allison.
 
Anat Cohen je talentovaná klarinetistka a saxofonistka z hudobníckej rodiny. Jej bratia Yuval (soprán saxofón) a Avishai (trúbka) sú tiež úspešní dychári. Anat Cohen v súčasnosti nahráva pre Anzic records, kde jej doteraz vyšlo šesť albumov. Jej posledný album Claroscuro bol ocenený veľmi pozitívnou kritikou a dostal sa do top štyridsiatky magazínu JazzTimes. V ankete Asociácie jazzových žurnalistov (Jazz Journalist Association) bola Anat Cohen zvolená za klarinetistu roka šesť krát za sebou, raz sa stala tiež dychárkou roka 2012 („Multi-Reeds Player“, t.j. hráč na rôzne drevené dychové nástroje). Tiež sa pravidelne dostáva na vyššie priečky hlasovaní kritikov aj čitateľov magazínu DownBeat. 
 
 
V súčasnosti je Anat Cohen na trojmesačnom turné so svojou kapelou v obsadení: Jason Lindner (klavír), Joe Martin (kontrabas), Daniel Freedman (bicie). Počas turné navštívia aj Európu: 
Foto: anatcohen.com
-nat-

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...