Bobby McFerrin v roku 2013 i v strednej Európe

Bobby McFerrin v roku 2013 i v strednej Európe
Miroslav Bachura

Bobby McFerrin dlhodobo patrí k najžiadanejším koncertným majstrom (nielen) jazzového sveta. Ani v novom roku tento fenomenálny spevák, skladateľ a dirigent nezaháľa a už teraz v jeho diári nájdete desiatky plánovaných vystúpení po celom svete pre rok 2013. Nakoľko sa, žiaľ, do ponuky zatiaľ nedostala republika Slovenská, ponúkame niekoľko informácií o predstaveniach v blízkych mestách.

 

Desať cien Grammy, 20 miliónov predaných nosičov ale hlavne skvelá hudba, charizma, vtip a nekonečná originalita značky Bobby McFerrin. To sú hlavné dôvody, pre ktoré sa tento rok oplatí vycestovať trebárs do Prahy, Viedne či Győru. Najbližšie sa maestro predstaví práve v severo-maďarskej metropole a to presne 16. marca. Po úspešných projektoch so symfonickými telesami z New Yorku, Viedne či Berlína sa McFerrin predstaví i po boku Győrskej filharmónie.

 

Bratia Česi sa môžu tešiť hneď na dvojicu koncertov. V dňoch 19. a 20. júna sa totiž Bobby predstaví v pražskej sále Rudolfinum. Prvý večer bude venovaný štandardnému a capella programu spestrenému účinkovaním hostí ako Josef Špaček či Jan Keller z Pražskej filharmónie. O deň neskôr sa už fenomenálny spevák predstaví s kompletnou zostavou filharmónie. V rámci vystúpenia sa predstavia rôzne hudobné súbory ako cimbalová kapela, jazz band či zmiešaný vokálny zbor. V rámci dramaturgie sa možno tešiť na spevákove improvizácie na hudbu orchestra i na interpretácie McFerrinovych skladieb v podaní symfonikov. Dva dni pred ťažením v Prahe, 17. júna, Bobby plánuje i vystúpenie vo Viedni. Miesto koncertu i účinkujúci však ešte len čakajú na potvrdenie.

 

Lístky na maďarský koncert možno zohnať na stránkach siete Jegymester, pre vstupenky na pražský koncert si musíte odbehnúť do pokladne sály Rudolfinum.

 

 

 

Miroslav Bachura

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...