Carter - Pivec - Růžička: nový album CPR Electrio

Carter - Pivec - Růžička: nový album CPR Electrio
jazz.sk

Český hudobník žijúci už niekoľko rokov v New Yorku, Ondřej Pivec (28), nedávno natočil prvý štúdiový album svojej zahraničnej kapely zvanej CPR Electrio. Vyjsť má v marci 2013 pod českým labelom Animal Music a finančnú podporu nahrávky by mal zabezpečiť americký server Kickstarter.

Skratka "CPR" v názve kapely sa skladá z počiatočných písmen priezviska troch hudobníkov: Carter-Pivec-Růžička. Russell Carter je americký bubeník hrajúci s bývalým basistom od Jamesa Browna; Karel Růžička Jr je zasa vynikajúci tenor-saxofonista a hráč na EWI, ktorý v Štátoch žije od roku 1998. Pivec, ktorého poznáme predovšetkým ako vynikajúceho organistu na Hammond organe, v tejto kapele hrá na elektronické klávesy a syntetizátory. Je tiež lídrom kapely, ktorá vznikla práve v New Yorku. Pointou celého projektu CPR je pripraviť eklektický mix funku, jazzu, soulu, R'n'B, hiphopu, gospelu a elektroniky pri troch ľuďoch tak, aby kapela znela ako by v nej bolo ľudí oveľa viac. "Publikum je často prekvapené, že nám chýba basák, že nemáme prednahrané slučky a či náhodou za pódiom neschovávame perkusionistu alebo ďalšieho klávesistu!" Líči nadšene Pivec.

"Materiál sme mali pripravený už dlho, takže keď nám kamarát ponúkol nahrávaciu frekvenciu v jeho štúdiu, bolo všetko jasné. Povedali sme to Petrovi Ostrouchovi z Animal Music, ktorý o album ihneď prejavil záujem a tak sme mohli začať. Mesiac sme skúšali ako posadnutí, a potom sme všetko natočili počas jedného jediného dňa ", opisuje Pivec vznik svoje ďalšej nahrávky, ktorá je už v tejto chvíli natočená a čaká na postprodukciu.

Práve postprodukcia a distribúcia dosky je niečo, načo musí ešte kapela získať prostriedky. Rozhodol sa preto využiť ponuky jedného portálu, ktorý ponúka sprostredkovanie podpory projektom za veľkorysú pomoc fanúšikov, hudobných nadšencov a priateľov: "Vzhľadom k malému rozpočtu sme sa rozhodli využiť americký server Kickstarter, ktorý umožňuje financovať projekty mladých umelcov. Výhodou je, že iba projekty, ktoré fanúšikovia plne podporia, sa skutočne peňazí dočkajú. Začíname v stredu, 28. novembra. Zúčastniť sa môžu všetci - podpora prebieha formou dražby, kedy účastník prihodí zvolenú sumu za ktorú získa rôzne odmeny zodpovedajúcu výške príspevku. Každá pomoc je vítaná: všetci investori sa stávajú súčasťou tímu, ktorý sprostredkuje vydanie skvelého albumu" vyjadrila sa k projektu manažérka Pivca, Dominika Janigová.


CPR Electrio často hrá na koncertoch po celom štáte New York, zahralo si už aj v Českej republike pri príležitosti minuloročnej klubovej noci Spotlight festivalu Struny Podzimu, kde zožalo nadšený obdiv. Nezostáva teda, než dúfať, že sa Pivcovi podarí úspešne zohnať financie na vydanie nového albumu a tešiť sa na skvelý hudobný zážitok.

Oficiálne stránky umelcov: www.ondrejmusic.com
Odkaz na CPR Electrio projekt na Kickstarteru: http://kck.st/Yo8KRd

-rob-
Foto: Standa Merhout

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...