Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši

Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Peter Motyčka

Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich albumov získa Cenu verejnosti ESPRIT. Hlasovanie bolo skutočne napínavé a ešte dva dni pred uzávierkou nebolo nič isté. Dnes už vieme, že najviac priaznivcov sa podarilo zburcovať trubkárovi a skladateľovi Ondrejovi Jurašimu, za ktorého album „PLUS“ z vydavateľstva Bebe Rebe, hlasovalo viac ako 30 percent „voličov“. Takmer 1500 platných hlasov nás nesmierne teší a prezrádza záujem o dianie na domácej jazzovej scéne.

 

Aktuálny štúdiový projekt „PLUS“ trubkára Ondreja Jurašiho je v mnohom odlišný od jeho výborného (a žiaľ nedoceneného) akustického debutu „POST“ (Hudobný fond 2015), na ktorom na melodické línie lídra spontánne reagovali jeho rovesníci – kontrabasista Josef Fečo, akordeonista/klavirista Zdenko Huszárik alebo bubeník Otto Hejnic. Aktuálny „PLUS“ v retrofunkovej atmosfére skôr odkazuje na smerovania, ktoré formovali Jurašiho teenagerské roky (sám uvádza vplyvy trubkárov-bandlídrov Maynarda Fergusona, Chucka Mangioneho či Herba Alperta). Cieľom lídra bolo ponúknuť bezstarostné, no pritom sofistikované kompozície. Zámer sa vydaril, pretože poslucháči mu tieto podmanivé melodické linky, podporené bezchybne „šliapajúcou“ rytmickou sekciou, žerú aj s navijakom. „Mojim zámerom bolo vytvoriť hudbu, v ktorej sa cítim dobre. Hľadám tam akési spojenie retro štýlu a groovu, kde cítiť tanečný nádych podčiarknutý jazzovými improvizáciami a jednoduchou melódiou.“ S týmto možno len súhlasiť, rovnako ako s výberom spoluhráčov (hráč na klávesových nástrojoch Luboš Šrámek, gitarista Roman Mečiar, bubeník Michal Fedor a basgitarista Michal Šimko).

 

 

Slávnostné odovzdávanie ocenení ESPRIT, ktoré už tradične býva súčasťou slovenských osláv Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO, prebehne zajtra 30. apríla 2024 od 20:00 v priestoroch bratislavského Pontonu na Dunaji. Sprievodcom aktuálneho dvanásteho ročníka ESPRIT-u bude moderátor a šéf Rádia Slovensko Roman Bomboš a súčasťou večera budú aj koncerty nominovaných umelcov. Môžeme sa tešiť na medzinárodný projekt Topoľana flautistky a speváčky Márie Rehákovej, duo gitaristu a skladateľa Davida Kollara s talianskym trubkárom Paolom Rainerim a trio klaviristu Klaudiusa Kováča. Live stream video môžu milovníci jazzu sledovať na stránke jazz.sk, na facebookových stránkach jazz.sk i mediálnych partnerov. Priamy prenos zo slávnostného večera prinesie poslucháčom Rádio Devín a televízny záznam večera ponúkne 12. mája vo svojom vysielaní aj Dvojka.

 

 

FB event: www.facebook.com/events/1684322582098036/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši

 

 

Ďalšie články

Trubkár Ondrej Juraši vydáva debutový album Post
Aj rok 2016 bude pestrý na domáce jazzové novinky. Zásluhu na tom má aj edičný plán vydavateľstva...
CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica vystúpil v Synagóge v Šahách
Pri spiatočnej ceste späť zo servisu na opravu fotoaparátov sme sa zastavili v Šahách a ...
Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band a hostia: V Divadle Aréna sa uskutočnil výnimočný hudobný večer
Napriek plnému kalendáru koncertov One Day Jazz Festivalu sa vo štvrtok 21. júna uskutočnil ďalší...
Sobotné BJD 2016: V čom sa skrýva kontroverzia tohtoročného festivalu?
Náš najväčší a najnavštevovanejší jazzový festival sa skončil pár dní dozadu a čo to sa už o ňom...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...