Jazzman týždňa: Grégoire Maret

Jazzman týždňa: Grégoire Maret
Peter Baláž

Je jedným z najvyhľadávanejších hráčov na ústnu harmoniku na svete. Jeho meno sa spomína vedľa legiend ako Toots Thielemans, alebo Stevie Wonder. Hráč na chromatickú harmoniku, Grégoire Maret.

Grégoire Maret sa narodil 13.mája 1975 vo švajčiarskom meste Ženeva. Jeho detstvo je poznamenané pestrou škálou hudobných vplyvov, či už od černošskej matky pochádzajúcej z Harlemu, švajčiarskeho otca, aktívneho banjistu, alebo brata, hrajúceho na saxofón a perkusie. Malý Grégoire počúva doma starodávny jazz a swing, francúzsku hudbu a Beatles. Neskôr už sám objavuje Jimiho Hendrixa, Boba Marleyho, Stevie Wondera a jazzmanov ako John Coltrane a Miles Davis. „Prvú jazzovú platňu som si kúpil, keď som mal 14. Bola to nahrávka Avant-Garde od Don Cherryho a John Coltrana. Nemal som vôbec potuchy, čo to bude za hudbu. Spočiatku sa mi vôbec nepáčila, ale prinútil som sa ju počúvať. Časom som sa do toho dostal a začal som si kupovať ďalšie platne,“ spomína Maret.

Mladý Grégoire sa začína učiť hrať na gitaru a perkusie. A hlavne veľa spieva. „Môj hlavný nástroj bol môj hlas. Myslím, že vďaka spevu som si vyvinul sluch a vycvičil schopnosť počúvať a porozumieť hudbe.“  K svojmu hlavnému nástroju sa dostáva súhrou okolností. Na škole mu niekto podstrčí miniatúrnu harmoniku z prívesku na kľúče a súčasne navštívi bluesový koncert. Mladý Maret je unesený z toho, čo sa dá na tomto malom „smiešnom“ nástroji zahrať. A je rozhodnuté.

Maret vyhľadáva bluesové platne svojho otca a učí sa hrať na diatonickú harmoniku. Na strednej škole chce študovať hudbu, pre harmoniku však nemajú klasický hudobníci pochopenie. Grégoire mení harmoniku za chromatickú, naučí sa skladbu od Chopina a spraví prijímačky. Po absolvovaní prestížnej ženevskej Conservatoire Supérieur de Musique robí zásadné rozhodnutie a sťahuje sa do New Yorku.

 

 

Maret začína študovať jazz na New School University a postupom času sa vypracováva na jedného z najvyhladávanejších hráčov na ústnu harmoniku. Vyvíja si svoj jedinečný zvuk a jeho všestranný štýl mu umožňuje hrať rôzne hudobné žánre. Koncertuje a nahráva s mnohými významnými menami svetového jazzu ako George Benson, Me' Shell Ndegeocello, David Sanborn, Cassandra Wilson, Jacky Terrasson, Jimmy Scott, Kurt Elling, Mike Stern, alebo Steve Coleman.

V roku 2005 sa stáva členom slávnej kapely Pat Metheny Group a získava cenu Grammy za album The Way Up v kategórii „Best Contemporary Jazz Album“. Nasleduje dvojročné turné s kapelou basgitaristu Marcusa Millera a súčasne stíha hrať s Herbie Hancockom.

V roku 2012 nahráva Grégoire Maret svoj prvý autorský album s eponymným názvom. Hosťujú na ňom hudobníci ako Cassandra Wilson, Marcus Miller, Raul Midón a aj najväčšia legenda ústnej harmoniky, Tooth Thielemans.

 

Zdroj: gregoiremaret.com, irockjazz.com

Foto: Ingrid Hertfelder

Peter Baláž

 

 

Ďalšie články

Novinka Kevina Haysa ponúka výlet do sveta jazzu i melodického pesničkárstva
Americký klavirista Kevin Hays sa po štyroch rokoch vracia do nahrávacieho štúdia s novými...
August ako mesiac významných jazzových strát: Zomrel belgický harmonikár Toots Thielemans
Len krátko po úmrti Bobby Hutchersona nás opustil aj belgický velikán ústnej harmoniky Toots...
Legenda jazzovej harmoniky odchádza z pódii
Kto nestihol zažiť naživo najslávnejšieho jazzového hráča na ústnu harmoniku, už nikdy nezažije....
Ben Harper a Charlie Musselwhite so spoločnou doskou!
Americký groovujúci bard Ben Harper spojil sily s žijúcou legendou bluesovej harmoniky,...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...