Júlia Kozáková vydala debut s názvom "MANUŠA"

Júlia Kozáková vydala debut s názvom "MANUŠA"
Erik Kadlíček

Jazz, world-music, flamenco a k tomu mnoho iného. V rámci všetkých týchto žánrov sa už mohli poslucháči na domácej aj zahraničnej scéne stretnúť so špičkovou a okúzľujúcou speváčkou Júliou Kozákovou. Po spoluprácach s projektom Čhavorenge, pod vedením legendárnej rómskej speváčky Idy Kelarovej, sa Júlia Kozáková rozhodla vydať vlastný album s názvom "MANUŠA", na ktorom poslucháč nájde široký výber nápadito zaranžovaného a brilantne interpretovaného tradičného rómskeho piesňového materiálu.

 

Nie je prekvapením, že ako fundovaná odborníčka na rómsku kultúru, presne vedela koho osloviť a na jej debute sa objavuje doslova hviezdna zostava hudobníkov: Viliam Didiáš (husle), Ľubomír Gašpar (cimbal), Vojtech “Bélu“ Botoš (viola), Ján Rigó (kontrabas) a ako hosť gitarista Zsolt Varady. Album pozostáva z trinástich kontrastných trackov, medzi ktorými môžeme nájsť piesne z viacerých kútov stredoeurópskeho regiónu.

 

Tie sa však zďaleka nelíšia iba svojim pôvodom. Pestrý kolorit nálad, emócii, farieb a výrazových prostriedkov, ktoré rómska hudba ponúka, sa Júlii a jej hudobníkom podarilo pri výbere repertoáru obsiahnuť naozaj spoľahlivo. Intenzívnu vášeň aj esenciu pokoja, hlboký smútok aj radosť zo samotného bytia, ľudskosť a nadhľad, horkosť života aj krásu nespútanosti,mystiku aj prozaickosť, to všetko poslucháč citlivo zavníma pri ponorení sa do hudobnej spovede Rómov z dôb minulých, s úctou a citom uchovanej na tomto albume. 

 

Jednotlivé úpravy a aranžmány sú ako ušité na mieru potrebám a potenciálu samotných piesní. Zatiaľ čo napríklad pri sériách zo stredného a východného Slovenska kapela predviedla neuveriteľnú šťavu, náboj a miestami až dychvyrážajúci tlak, pieseň ,,Šilalo Paňori“ (Studená Vodička) Júlia predstaví v nádhernej viachlasej a capella verzii. Aranžérskych fígľov je možné na celom albume nájsť také nespočetné množstvo, že mám problém spomenúť iba niektoré z nich. Osobne oceňujem napríklad vynikajúce cimbalové intro k piesni ,,Nane Maro, Nane Mas“ (Nie je chlieb, nie je mäso), aj následnú voľbu tempa nastupujúceho so spevom, ktoré by som označil vyslovene ako pôžitkárske. Nechýba množstvo precízne zahratých sól, v ktorých či už huslista Viliam Didiáš alebo cimbalista Ľubomír Gašpar, predviedli svoju remeselnú zručnosť a poriadnu dávku virtuozity. Rovnako netreba opomínať violu a kontrabas, ktoré v sprievodoch znejú mimoriadne kompaktne, zžito a harmonicky sýto. 

 

 

Rómska hudobná estetika ako taká má však aj svoje súčasné podoby a špecifiká, presahujúce žánrový rámec starých ľudových piesní. O to viac ma teší, že Júlia Kozáková pri tvorbe dramaturgie albumu "MANUŠA" myslela aj na tento fakt. Už vyššie spomínaného hudobného hosťa, popredného rómskeho gitaristu Zsolta Varádyho, môžeme počuť práve v takejto úprave piesne ,,Phendža Mira Dake“ (Povedali mojej mame), ktorú možno charakterizovať ako fúziu rómskej melodiky v doprovode intímnej bossa-novy, navyše so skvelým jazzovým gitarovým sólom, čo hodnotím ako esteticky mimoriadne kompatibilné a atraktívne zároveň. Netreba zabúdať aj na ďalší element, ktorý prispieva k fantastickému dojmu z výsledku a tým je samotný zvuk. Album bol nahrávaný a vydaný v známom Tonstudio Rajchman, ktoré je profesionálnym a kvalitným prístupom pri nahrávaní cimbalových kapiel známe v Čechách aj na Slovensku.

 

Keď som sa prvýkrát dopočul, že Júlia so svojimi hudobníkmi pracujú na novom albume, nesmierne som sa naň začal tešiť. A oprávnene. Už po prvom vypočutí som nadobudol presvedčenia, že "MANUŠA" bude presne to dielo, ku ktorému sa budem vracať pravidelne a opakovane do konca života. A ak sú náhodou medzi čitateľmi aj takí, ktorí ešte neprišli s krásou rómskej hudby nikdy do kontaktu, myslím, že toto je ten najvhodnejší okamih.  

 

Autor: Erik Kadlíček

Galéria

Júlia Kozáková vydala debut s názvom "MANUŠA"

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...