Mandolína a klavír v spoločnom objatí: Chris Thile a Brad Mehldau vydali duový album

Mandolína a klavír v spoločnom objatí: Chris Thile a Brad Mehldau vydali duový album

Mandolinista a spevák Chris Thile a klavirista Brad Mehldau - túto netradičnú dvojicu sme mali možnosť pred dvomi rokmi počuť vo viedenskom Konzerthause, kde odohrali spoločný akustický koncert. Tento krát sa spolu objavujú na albume s jednoduchým názvom "Chris Thile & Brad Mehldau", ten vyšiel 27. januára 2017 vo vydavateľstve Nonesuch Records.

 

Priatelia a kolegovia, obidvaja zazmluvnení vydavateľstvu Nonesuch Records - Chris Thile a Brad Mehldau sa nikdy netajili vzájomným obdivom, ten v roku 2013 prirodzene vyústil do spolupráce a hudobníci absolvovali celosvetové turné v duu. O dva roky neskôr, na konci roku 2015, sa rozhodli svoju spoločnú tvorbu zvečniť a tak sa vydali do štúdia, aby nahrali album, ktorý o niečo viac ako rok konečne uzrel svetlo sveta. Dvoj CD/dvojplatňa s názvom "Chris Thile & Brad Mehldau" predstavuje zmes jazzových štandardov, coverov a pôvodných kompozícií.

 

"Chris Thile a Brad Mehldau pochádzajú z rozdielnych svetov, no sú súčasťou toho istého druhu," napísali o nich v New York Times. "Thile je vedúcou osobnosťou progresívneho bluegrassu, Mehldau je jedným z najvýznamnejších jazzových klaviristov posledných dvoch dekád. Obaja sú tímoví hráči, obaja milujú Bacha a Beatles a obaja majú veľkú fanúšikovskú základňu, väčšiu ako poskytujú ich hlavné žánre."

 

Album, ktorý vyšiel 27. januára vo vydavateľstve Nonesuch Records je v súčasnosti možné zakúpiť cez Amazon ako aj v iných internetových obchodoch. Rovnako vydavateľstvo zverejnilo záznam z koncertu, na ktorom dvojica predstavila jednu zo skladieb na albume:

 

Chris Thile & Brad Mehldau - Scarlet Town

 

Zdroj: nonesuch.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Chris Thile & Brad Mehldau: Splynutie hudobných svetov
4.november 2014, Konzerthaus, Viedeň   Do rakúskej metropoly zavítala dvojica výnimočných...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...