Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – tretí večer

Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – tretí večer
jazz.sk

Záverečný večer ôsmeho ročníka Mikulášskeho Jazzového Festivalu bude patriť čisto slovenským kapelám, ktoré presvedčia aj ortodoxných jazzových fanúšikov, že nie len tradičným jazzom „je človek živý“ a nepochybne si prídu na svoje.

Video spot MJF 2012

http://youtu.be/nF2aJerR-3Y

Talent Transport (SK)

Nedeľný večer odštartuje pomerne mladá jazz-rocková formácia zložená zo skúsených hudobníkov. Repertoár tvoria skladby z pera klaviristu Vladislava „SLNKA“ Šarišského známeho napríklad z kapely Bezmocná hŕstka (Maroš Hečko), alebo koncertov „Hrana – pocta Marekovi Brezovskému“ kde hral na klávesy po boku Oskara Rózsu, Martina Valihoru a ďalších špičkových muzikantov. Spolupracoval tiež s IMT Smile, Janou Kirschner a mnohými ďalšími. Okrem toho sa venuje komponovaniu vážnej hudby, pôsobí v SND či Divadle ARÉNA. Po jeho boku sa predstaví basgitarista Filip Hittrich (Dano Heriban, H Projekt, MAF trio, Mária Čírová...) a bubeník Marián Slávka (Gapa & Groovin Heads, MAF trio, ex-IMT Smile, Peter Lipa, Henry Tóth...).

Talent Transport – Priestor a Čas

http://youtu.be/8_Yl_qB1PFo

Kubo Ursiny & Provisorium (SK)

Meno Dežo Ursiny istotne netreba predstavovať , syn tohto legendárneho slovenského hudobníka sa rozhodol obnoviť jeho "značku" a oživiť otcov odkaz. Výsledok znie veľmi autenticky, prispieva k tomu Kubov spev, nezapierajúci gény otca, a tiež výkon kapely. Tvorí ju 6 profesionálnych hudobníkov: klávesista Valér Miko (jazzovému publiku na Liptove sa predstavil minulý rok vo formácii Nu’ Clear Trio), gitaristi Juraj Turanský a Peter Vavro, basgitarista Roman Mezei, bubeník Michal Lašán a tiež saxofonista a flautista Marian Jaslovský. Marian je zároveň druhým spojovníkom medzi otcom a synom, pretože s Dežom za jeho života hral a po jeho smrti o ňom napísal úspešnú monografiu Pevniny a vrchy, ktorú dokonca budete môcť podpísanú vyhrať v tombole. Mimochodom, tretím priesečníkom je gitara Gibson The Paul, ktorá patrila Dežovi. Po jeho smrti sa okľukou cez Bulharsko dostala späť ku Kubovi a momentálne na nej hrá Juraj Turanský. Po takmer dvadsiatich rokoch budeme môcť počuť hudbu z albumov Ten istý tanec (1992), Príbeh (1994) a niekoľko starostlivo vybraných starších piesní. Tie zazneli v Dežovom podaní naposledy na jednom z jeho posledných koncertov na žilinskom jazzovom festivale v decembri 1994.

Kubo Ursiny & Provisorium – Pod Hladinou

http://youtu.be/aDrObdc5CUs

Marián Čekovský band (SK)

Vrcholom ôsmeho ročníka Mikulášskeho jazzového festivalu bude vystúpenie talentovaného hudobníka, multiinštrumentalistu a skvelého zabávača Mariána Čekovského. Spolu s ním sa predstaví speváčka Nataša Džunková, na trúbku zahrá Mariánov dlhoročný spoluhráč Pavol Jeňo, na saxofón a priečnu flautu zahrá funkový mág Ivan Vereš (Made 2 Mate) a o rytmiku  sa postará Martin Janočko, alebo Emil Frátrik. Marián sa podľa jeho vlastných slov na Liptovské publikum veľmi teší, no viac informácií o pripravovanom programe zatiaľ nechcel prezradiť. Jazzoví priaznivci si určite prídu na svoje – napokon Marián len pred nedávnom odohral skvelú „one man“ show v rámci bratislavského festivalu Viva Musica! ktorá sa stretla s obrovským nadšením publika aj kritiky. Ak hudobníci, no predovšetkým návštevníci festivalu po poslednom koncerte nebudú mať ešte stále „dosť“, jazz-funková nálada vyvrcholí energickou jam session, ktorá zavŕši tohtoročný jazzový sviatok na Liptove!

 Marián Čekovský band – live @ Jazzové dni Košice 2008

http://youtu.be/Ijc5OzG3W6E

 

Začiatok programu o 18:30. Predpredaj vstupeniek v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Tento projekt je podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.

-rob-

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...