Priatelia a kamaráti WAF Bandu

Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Peter Motyčka

Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci osobitých poeticko-jazzových koncepcií ansámblu klaviristu a skladateľa Františka Báleša, staromilci zlatého jazzového veku zoskupenia FATS JAZZ BAND, ale aj poslucháči vážnejších žánrov – napríklad speváckeho zboru Technik STU, kde je Matúš Uhliarik asistentom dirigentky a zbormajsterky Petry Torkošovej. S poetickým Bálešovým ansámblom už niekoľko rokov spolupracuje aj Uhliarikovo šesťčlenné vokálne teleso WAF Band, ktoré sa objavilo aj na jeho oboch albumoch. A minulý týždeň vypustili WAF Band do sveta ďalší pohodový popevok.

 

Už samotný názov zoskupenia WAF Band – Wedding and Funeral Band – prezrádza zmysel pre humor a recesiu. Sexteto sa sformovalo počas pandemického obdobia, kedy mali jeho členovia viac voľného času. Chuť spievať a neupadnúť na duchu vyústila do viacerých projektov a spoluprác s hudobníkmi ako Miriam Kaiser, Ali Brezovský či František Báleš. Niekoľkokrát ročne ponúka WAF Band coververzie domácich či zahraničných piesní vo vlastných úpravách. Naposledy to bol známy duet Dvaja z legendárneho slovenského muzikálu Neberte nám princeznú a dnes prichádzajú členovia s coverom svetoznámej zvučky seriálu Priatelia / Friends. Tá sa pod rukami aranžéra Matúša Uhliarika dostala do nových zvukových dimenzií. I'll Be There for You znela v originálnej zvučke Friends v podaní amerického poprockového dua The Rembrandts a David Crane, Marta Kauffman, Michael Skloff a Allee Willis ju napísali ako hlavnú tému sitcomu (televízna stanica NBC ho vysielala v rokoch 1994-2004).

 

 

Po piesni I'll Be There for You sme siahli aj preto, že sme medzi sebou úzko životne prepojení, podobne ako herci v seriáli,“ hovorí Uhliarik. „Humorné i vážnejšie situácie, ktoré sme spolu prežili a ktoré zažívame i na každom spoločnom nácviku, nám pomohli vcítiť sa do textu piesne.“ Varovanie rodičov o útrapách sveta dospelých, nechuť vstávať na budík, večná podpora kamarátov, ktorí pri nás stoja v každej situácii... „Aranžmánov tejto piesne, i tých pre a capella zoskupenia, je už na svete viacero. Určite na mňa v priebehu tvorby vplývala i jazzová hudba, ktorej sa už viac rokov venujem,“ dodáva aranžér. „Chcel som docieliť, aby aranžmán kopíroval bežný život. Každý máme svoj mikrosvet, no hlasy nám výborne znejú aj v spoločnom súzvuku, ktorí máme vo WAFe najradšej.“

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Priatelia a kamaráti WAF Bandu

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...