Rádio Bunker – trnavské hniezdo undergroundu

Rádio Bunker – trnavské hniezdo undergroundu
Miroslav Bachura

Nebolo tomu tak dávno, čo som prvý raz navštívil priestory undergroundového rádia Bunker – neveľkej prerobenej pivnice zašitej v industriálnej zóne niekde na kraji Trnavy. Na stenách viseli Jolany zbrúsené do metalových tvarov, portrét Jimiho Hendrixa a desiatky obalov na vajíčka, v jednom z kútov postával starý organ. Jednoducho všetky príznaky toho, že na tomto mieste sa rieši poctivá nekomerčná hudba.

 

Rádio Bunker je apolitické, neziskové, komunitné online rádio prevádzkované skupinou skvelých aktívnych ľudí -  OZ Godot projekt. Hlavným účelom rádia je propagácia kvalitnej nemainstreamovej hudobnej tvorby a využívanie hudobného média na podporu a rozvoj mimovládnych sociálnych, environmentálnych a ľudsko-právnych projektov. Rádio Bunker nie je žánrovo vyhranené, jeho cieľom je podporiť domácu i zahraničnú tvorbu, ktorej spoločným menovateľom sú výpovedná hodnota, úprimnosť a poctivosť. V programe celodenného streamu nájdete záhorácky jazz, francúzsky rap aj trnavský punk.

 

Projekt s podobne ušľachtilou myšlienkou by zrejme nebolo možné plnohodnotne realizovať bez licencie Creative Commons. Takáto licencia jednoduchým spôsobom umožňuje autorovi zmeniť klasickú formuláciu: všetky práva vyhradené na niektoré práva vyhradené.

 

V realite Slovenského právneho systému by nebolo bez existencie Creative Commons možné aby autor poskytol na akúkoľvek neziskovú verejnú prezentáciu svoju tvorbu bez toho aby bolo nutné platiť poplatky autorským zväzom. Iróniou je, že tieto poplatky bolo potrebné uhrádzať aj za autorov, ktorí neboli autorskými zväzmi zastupovaní. Creative Commons je na Slovensku iba v plienkach, ale my sme hrdí na to, že sme sa v rámci Slovenska stali v tomto smere priekopníkmi a že sa nám v spolupráci s hudobníkmi podarilo licencovať celý náš hudobný archív pod touto licenciou a umožniť tak ďalšie šírenie kvalitnej a výpovednej alternatívnej hudby,“ deklarujú realizátori rádia Bunker.

 

V archíve rádia Bunker nájdete nie len dobrý playlist nekomerčnej hudby a literatúry, ale i záznamy tradičných nedeľných sessions vo forme live vystúpení a rozhovorov s domácimi i zahraničnými kapelami, umelcami, jednoducho ľuďmi, ktorých hudba, príbeh, činnosť, či postoj dokážu osloviť, motivovať a zaujať.

 

Celodenný stream Rádia Bunker nájdete TU.

Archív relácií Rádia Bunker TU.

Viacej o licencii Creative Commons na stránke rádia TU.

 

 

Zdroj: godot.sk

Miroslav Bachura

 

Galéria

Rádio Bunker - trnavské hniezdo undergroundu

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...