Opäť znela experimentálna hudba Roberta Glaspera

Opäť znela experimentálna hudba Roberta Glaspera
Tomáš Lukáč

 

Bratislavský Nu Spirit privítal v rámci cyklu In Jazz We Trust  ďalší veľký kaliber súčasnej mladej generácie – Robert Glasper Experiment. Prečítajte si ako sa Glasper so svojím projektom predviedol v Bratislave a tri dni na to v pražskom Paláci Akropolis.

 

Glasper navštívil naše hlavné mesto so svojou kapelou v stabilnom obsadení Robret Glasper (klavír, rhodes), Mark Colenburg (bicie) a Casey Benjamin (saxofóny, vocoder). Výnimkou bola absencia basistu Derricka Hodgea, ktorého kvôli momentálnym pracovným povinnostiam s raperom Nas-om a National Symphony Orchestra vo Washingtone D.C., zastúpil Burniss Earl Travis II. Ako už býva zvykom, kapela na koncert pritiahla okrem fanúšikov jazzu aj milovníkov hip-hopu, R‘n’B, elektroniky, či ďalších žánrov – v takmer v každom veku! To je okrem hudby jedna z najzaujímavejších čŕt Glasperovho experimentálneho projektu, no nedeje sa to náhodou. RGE svoje vystúpenia stavia na naozaj atraktívnej dramaturgii, ktorá dostane každého.

 

 

Kapela hrá súčasné hity pop music v naozaj nápaditých aranžmánoch (napríklad notoricky známy hit Get Lucky od Daft Punk, Lovely Day Billa Wihtersa, ale aj tradičná súčasť ich koncertov – Smells Like Teen Spirit. Z originálnych kompozícií prevažujú tie „údernejšie“, z posledného CD sú to I Stand Alone, Let It Ride alebo Big Girl Body. Z toho predchádzajúceho napríklad  Ah Yeah. S výnimkou dvoch až troch sól v rámci skladieb sa hudobníci prejavujú hlavne vo vlastných sólo pasážach – len jedno dlhšie basové sólo za večer, kedy počas skladby I Stand Alone všetci okrem basistu opustia pódium a nechajú ho voľne improvizovať. Ďalej napríklad úvodná improvizácia klavír-bicie ako intro k Let It Ride, alebo klavírny sólo úvod k skladbe Get Lucky.

 

 

Veľmi efektne pôsobí extravagantný saxofonista Casey Benjamin, ktorý svojím vocoderom a netradičným imageom predčí v atraktivite nejedného rockového frontmana. Až ukážková je plynulosť, s akou kapela prechádza medzi jednotlivými skladbami a náladami. Umne si dokázali poradiť aj s pasážami skladieb, v ktorých sa na albume objavuje napríklad rap – z týchto skladieb interpretujú väčšinou iba refrén obohatený o intro, či outro, premostia ju s inou, po prípade ju úplne skrátia a použijú ju ako plochu pre improvizáciu.

 

 

Koncert v Bratislave bol teda lahôdkou pre každého, kto má rád dobrú živú hudbu. Nedokonalosť zvuku vyvážila dobrá atmosféra a klubové prostredie, odzneli aj skladby hip-hopového producenta J Dill -, Thelonius ,The Light, alebo The Look Of Love. To patrilo k špecialitám večera – RGE hrá v podstate každý koncert s mierne odlišným playlistom.

 

No treba povedať aj to, že Experiment sa za tých približne 7 rokov svojej existencie vypracoval na kapelu, ktorá už nepatrí len do klubov, ale ustojí aj veľké pódiá. Tri dni po bratislavskom koncerte sa v rámci turné predstavila v pražskom Paláci Akropolis a treba povedať, že veľké sály jej nerobia najmenšie problémy. Naopak, kapela s lepším zvukom a svetelnou show vytvára ešte lepší dojem a je to naozaj niečo, čo pritiahne fanúšika takmer každého žánru. Ak je koncert dlhší, kapela siahne aj po staršom repertoáre. V Prahe tak zaznela napríklad dosť dlhá verzia skladby All Matter z prvého Glasperovho albumu, kde sa objavili nahrávky s Experimentom (Double Booked).

 

            Robert Glasper opäť prišiel a ukázal, ako má podľa neho vyzerať hudba, ktorá je adekvátnym obrazom tejto doby, hudbnej scény, a v neposlednom rade  aj ľudí tejto doby. Držme mu palce, nech sa mu to darí aj naďalej!

Lukáč & Krekáč

Galéria

IMG_9136_2.jpg
Casey Benjamin.jpg
Derrick Hodge.jpg

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzové prerábky popových skladieb
Jedným zo základných pilierov a hýbateľom jazzu je reinterpretácia už existujúcich pôvodne...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Pozvánka na zaujímavý jazzový workshop: Bubeník David Hodek si prizval ako hosťa amerického kontrabasistu Joshua Crumblyho
Pozývame Vás na workshop bubenika Davida Hodeka a jeho špeciálneho hosťa, basgitaristu/...
Report: Dávid Hodek pritiahol na Slovensko ďalšie veľké meno
11.6.2014, Ateliér Babylon, Bratislava Meno Dávid Hodek v medzinárodnom meradle naberá na...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...