Skutočný pôvod zvučky známej ako "Pozor, zákruta"

Skutočný pôvod zvučky známej ako "Pozor, zákruta"

Vedeli ste, že notoricky známa zvučka z relácie “Pozor, zákruta!”, ktorá sa na vlnách Slovenského rozhlasu denne ozývala už od roku 1962, vôbec nevznikla v Československu a v skutočnosti má už 90 rokov? Kto ju zložil, kde a ako vznikla? Čítajte ďalej!

 

Hovorí sa, že jedného pekného dňa v roku 1925 sa nerozlučná skladateľská dvojica Walter Donaldson a Gus Kahn rozhodli navštíviť svojho starého priateľa, speváka Eddieho Cantora. Počas návštevy Cantorova dcérka Marjorie priniesla do obývačky jednu zo svojich obľúbených hračiek, mechanické kráčajúce prasiatko. Natočila ho a ono začalo rytmicky kráčať, zatiaľ čo sa z neho opakovane ozývali dve noty. Textára Kahna hneď kopla múza a začal vymýšľať slová, ktorý by sa hodili ku týmto notám a rytmickému pochodovaniu prasiatka. A tak o krátku chvíľu vznikla titulná veta “Yes Sir, That’s My Baby”.

 

Celý prvý verš znie v origináli nasledovne: ”Yes sir, that's my ba - by, no sir, don't mean may - be, Yes sir, that's my ba - by now….” a niektorí z čitateľov si určite už potichu pospevujú melódiu “Pozor, zákruta” s týmito slovami. Skutočne to sedí a pre porovnanie tu máme originálnu verziu - skladba Yes Sir, That’s My Baby sa stala totiž okamžitým hitom už v roku vzniku 1925, kedy ju nahral kapelník Ace Brigode so svojou kapelou (počúvajte do konca, bude aj spievať):

 

 

Yes Sir That’s My Baby v roku 1930 naspieval aj spevák Eddie Cantor, ktorého dcérka bola inšpiráciou pre samotný vznik skladby:

 

V neposlednom rade sa stala hitom aj v podaní legendárneho speváka Franka Sinatru a zhruba v tom období sa zrejme dostala aj na územie Československa, kde sa 14. apríla 1962 objavila v prvom vydaní motoristickej relácie s názvom “Pozor, zákruta!”

Motorizmus však nebol jediným lákadlom, kvôli ktorému si až dva milióny poslucháčov pravidelne ladili Zákrutu. Prekvapivo lákala táto motoristická relácia ľudí aj na dobrú muziku - Bratislavské štúdio, z ktorého sa vysielala, totiž bolo príliš ďaleko od pražských komunistických cenzorov a hoci existovali kvóty, podľa ktorých sa mohli vysielať len 3 zahraničné (americké/anglické) piesne denne, v relácii Pozor, zákruta! často zaznelo viac takých piesní v priebehu jednej hodiny.

 

Tu si môžete zvučku konečne vypočuť v “známom” znení, v akom ju česi a slováci poznajú už viac ako 50 rokov!

 

Zdroj: wikipedia.org, rozhlas.cz 

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

Galéria

original-esprit2015-odovzdania-500x100kopie16427.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...