Sólový album Johna Medeskiho vonku!

Sólový album Johna Medeskiho vonku!
Miroslav Bachura

Americký klavirista a skladateľ John Medeski, známy tiež z účinkovania v triu Medeski Martin & Wood vydal 9. marca svoj vôbec prvý sólový album. Počin nesie názov A Different Time a vychádza pod hlavičkou nahrávacej spoločnosti OKeh Records.

 

Medeski sa na novej doske vybral po zatiaľ neprebádaných chodníkoch. Kto pozná zemitú eklektickú hudbu MMW Tria, bude zrejme neveriacky krútiť hlavou nad tým, čo prináša A Different Time. Medeskiho hudba nikdy neznela tak introvertne a zádumčivo. „Popravde, sám som z toho bol trocha vydesený, pretože  je to veľmi meditatívne a hlboké,“ priznáva autor. „Viem, že to nie je to, čo mnohí očakávajú, ale je to stránka mňa samého, ktorá tiež existuje. Je to úprimné a otvorené. Cítil som sa dobre, keď som sa mohol uvoľniť,  jednoducho „vpadnúť“ do momentu a hrať spontánne. Je to iné, ako keď hrám niečo, o čom vopred viem, že to bude fungovať, vopred viem, že to bude cool, vopred viem, že to bude mať taký a taký efekt. Pointou tohto albumu bolo stratiť sa v hudbe,“ pokračuje Medeski.

 

Kým v práci s kapelou bol Medeski známy skôr divokým elektrifikovaným zvukom, na sólovom albume pracuje takmer výhradne s akustickým klavírom. Sám tvrdí, že sedieť osamote pri klavíry mu pripadá prirodzené. V posledných rokoch absolvoval Medeski viacero sólových koncertov s pianom, nastal teda čas zdokumentovať i tento aspekt jeho hry. Celé nahrávanie prebehlo v štúdiu Waterfront producenta Henryho Hirscha. Štúdio je vybudované v priestoroch kostola z 19. storočia v Hudson Valley, New Yorku. Zaujímavosťou je, že Hirsch „nanútil“ Medeskimu jedinečný francúzsky klavír značky Gaveau z roku 1924, nástroj veľmi podobný klavíru Frederika Chopina. Práve tento mal významný vplyv na celkový zvuk albumu. „Gaveau vyžaduje veľmi delikátny dotyk. Je veľmi ťažké dostať z neho ten správny zvuk, v porovnaní so štandardným klavírom. Keď ale hráte s citom, môžete z neho dostať množstvo nuáns. Ten klavír skutočne spieva. Vyskúšal som vo svojom živote už mnoho nástrojov, no tento je jednoducho najunikátnejší,“ pochvaľuje si Medeski.

 

Špecifický nástroj v spojení s priestormi kostola dávajú hudbe na albume hlboký duchovný a osobný rozmer. „Jednoducho som hral hudbu. Vnímal som nástroj, vnímal som priestory a robil hudbu, ktorá k tomu všetkému pasovala. Stratil som sa vo zvuku. To je totiž ten hlavný zámer vždy, keď si sadnete ku klavíru,“ uzatvára Medeski príbeh vzniku albumu A Different Time.

 

 

Miroslav Bachura

Galéria

John_Medeski_SKY_ARTWORK.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...