Trnavský Jazzyk 2016: Odštartujte august (nielen) v rytme world music

Trnavský Jazzyk 2016: Odštartujte august (nielen) v rytme world music
Trnavský Mestský amfiteáter aj tento rok privíta na svojom pódiu hviezdy slovenského i svetového jazzu všetkých podôb. Jeden z najvýznamnejších slovenských jazzových festivalov tak prichystá svojim návštevníkom unikátny kultúrny zážitok už po trinástykrát.
 
Trnavský Jazzyk svojim názvom pripodobňuje jazzovú hudbu k ľudskej reči. Tak ako ona je aj jazz prejavom ľudskosti a komunikačným prostriedkom často až nečakane rôznorodých podôb. Jeho nárečím sú žánre ako fusion, jazz-funk, soul, world music, a mnoho ďalších. Rozprávať nimi budú aj tento rok špičkoví slovenskí i zahraniční umelci z Českej republiky, Poľska, Nórska, Nemecka, Turecka, Indie, a USA.
 
Piatkový večer otvorí jeden z najvyhľadávanejších slovenských klaviristov Eugen Vizváry, ktorý sa predstaví so svojím projektom "Part II: For Jaco" vzdávajúcemu hold svetovej basgitarovej legende menom Jaco Pastorius. Skupina Jazzanova s množstvom priaznivcov aj na Slovensku spojí v Trnave svoje sily s americkým hudobníkom z Detroitu, Paulom Randolphom, ktorý sa zhostí úlohy spievajúceho frontmana, a rozprúdi energiu v hľadisku svojím jazz-funkovým programom. Projekt Jazzanova vznikol v Nemecku v roku 1995 a je vlastne zoskupením producentov a DJov. Na svoje si teda určite prídu fanúšikovia hudby, ktorá síce stavia na základoch tradičných žánrov ako je funk, jazz, či latino, no kombinuje ich a dopĺňa výraznými elektronickými prvkami. Na svojom konte majú tri vlastné štúdiové albumy, no ich prácu môžeme počuť na množstve iných kompilácií a remixoch skladieb, napríklad aj od populárnej skupiny Incognito. 
 
V sobotu sa môžu návštevníci tešiť na bubnovú smršť v rytme world-music v podaní tohtoročného headlinera, legendárneho indického perkusionistu Triloka Gurtu a jeho skupiny. Trilok Gurtu vniesol do sveta jazzu príchuť svojej rodnej Indie. Počas svojej už vyše 40 rokov trvajúcej kariéry spolupracoval s poprednými svetovými umelcami ako John McLaughlin, Gary Moore, či Joe Zawinul. Je všeobecne uznávaný ako jeden z najvplynejších a najrevolučnejších perkusionistov vôbec, pri svojej hre používa aj nekonvenčné nástroje ako vedrá či dokonca meče. Diváci tak majú postarané nielen o pohlcujúci hudobný, ale aj vizuálny zážitok. Pred zlatým klincom trnavského programu sa predstaví huslistický fenomén Adam Baldych spolu so skupinou Helge Lien Triom z Nórska.
 
Oba festivalové dni otvoria domáce orchestre - v piatok Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band a v sobotu Fats Jazz Band, ktorí nás prinavrátia k jazzovej tradícií.
 
Podujatie sa bude konať piateho a šiesteho augusta a jeho hviezdami nabitý hlavný program hosťom spríjemní aj chill-out zóna a jam session.
 

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Michal Bugala: Kvôli kapele Marka Churnchetza som sa rozhodol rozšíriť Winter Jazz Fest o jeden deň
Porozprával som sa s naším elitným jazzovým gitaristom, skladateľom a organizátorom Michalom...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Adam Bałdych: V hraní svojej vlastnej hudby som objavil slobodu
Adam Bałdych & Helge Lien Trio, Trnavský Jazzyk, 6.august 2016.   Poľský huslista,...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...