Víťaz ceny Esprit 2012 dostal publikum aj odbornú porotu

Víťaz ceny Esprit 2012 dostal publikum aj odbornú porotu
Jana Gavačová

Prvý ročník ceny za najlepší jazzový album roka, Esprit 2012, má svojho víťaza. Jedného. Publikum aj odborná porota sa na prvých dvoch priečkach zhodli.

 

Fanúšikovia jazzovej hudby a odborná porota, zložená z muzikológov, hudobných publicistov, dramaturgov jazzových festivalov a promotérov jazzových projektov rozhodli o tom, ktoré z 19 jazzových albumov, uvedených na náš trh minulý rok, získajú ocenenie Esprit 2012.

 

Čo hovorí porota o cene Esprit 2012?

„Prevažná väčšina albumov dokumentovala inšpiratívnu silu jazzu v podobe  väzieb s rôznorodými hudobnými žánrami. Je neobyčajne zaujímavé počúvať, ako jazz inšpiruje interpretov a autorov rôznorodých podôb hudby“, hovorí porotca Espritu 2012, Igor Wasserberger, hudobný redaktor a publicista. „Na ponúknutých nahrávkach vďaka jazzovej inšpirácii nachádza novú pôsobivosť hispánska a rumunská hudba, či klezmer. Vďaka jazzu dostáva nové dimenzie hudba klasikov, nová pop music, funk, lyrický introvertný šansón s jazzovým cítením...“, dodáva.

Aké boli kritériá poroty, pri posudzovaní súťažiacich albumov, zhrnula muzikologička Prof. Yvetta Kajanova, PhD. (Katedra hudobnej vedy FiFUK), nasledovne: „Pokiaľ ide o mienku odbornej poroty, dôležité je, aké kritériá hodnotenia porotcovia uprednostnia. Niekedy je to kritérium profesionality verzus amatérstva v prevedení, inokedy progres alebo inovatívnosť všeobecne v  jazze či v slovenskom jazze. Kritériom však môže byť aj výrazovosť, emocionalita a vkus z pohľadu feelingu, kvalita skladieb, celková kompatibilita albumu ako predkladaného nemenného umeleckého produktu, či originálny prístup...“, vysvetľuje. „Ten, kto si však zaslúži ocenenie, je určite tím ľudí, ktorý stojí za spustením ankety Esprit 2012. Good job! Konečne vidieť, že z kvantity môže vzniknúť dobrá kvalita, ak je za ňou súťaživosť na profesionálnej úrovni!  Taká žatva na Slovensku už dávno nebola“, smeruje svoju pochvalu renomovaná kapacita  vo svete hudobnej vedy organizátorom súťaže, portálu Jazz.sk.

 

Poslúchači a porota sa zhodli na absolútnom víťazovi ceny Esprit 2012

Oceneným miláčikom poslucháčov je album Michala Bugalu, s názvom „Y“. Album vybrala aj odborná porota. Aký je, podľa nej, víťazný album ceny Esprit 2012?

„Výborný album. Minimálne európskej, ak nie svetovej úrovne. Po všetkych stránkach“, hodnotí víťazný album hudobný promotér  Matej Šálek.

„Bugala je odchovaný hudbou velikánov 50. a 60. Rokov. Ich podnety aktualizoval, najmä v rytmickom pôdoryse, a vnútorne syntetizoval do svojskej rozpoznateľnej podoby na úrovni, ktorá zaujme tak poslucháčov, ako i spoluhráčov a to kdekoľvek na svete. Jeho témy sú jednoduché a vyzývajú k dotvoreniu, pritom často ona jednoduchosť je zdanlivá“, nadšene hovorí o ocenenom albume Igor Wasserberger.

„Michalovi sa už dávno podarilo prerásť našu scénu a tento album dokazuje, že má našliapnuté poriadne vysoko“, hovorí na margo víťaza redaktor Rádia Devín, Ján Sklenár.

 

„Mišo Bugala myslí a komponuje veľmi zaujímavo. Na začiatku je harmónia, fráza, netradičná melodická línia a v nej je rozhodne perfektne načítaná celá postbopová jazzová tradícia v novom vydaní“, znejú slová hudobnej vedkyne Yvety Kajanovej. „Vysoko jazzový prístup na rozdiel od mnohých nominovaných do súťaže“, hovorí. „ Len nechápem, vždy má taký nahnevaný a zúrivý pohľad ako metalista a toľko nehy je v jeho hre na gitare, zamyslí sa profesorka hudobnej vedy.
„Je to moderný jazz, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiaden Newyorčan“, vraví riaditeľ a dramaturg prestížneho jazzového festivalu JazzFestBrno, Vilém Spilka.
„Moderný jazz, invenčné aranžmány, vynikajúci sidemeni, hlavne rytmika, veľa nápadov, pekne vystavané sóla. Precízne“, zhŕňa svoje dojmy z víťazného albumu Marián Pavlovič, dramaturg festivalu Open Jazz Fest.

„Naozaj?“, pýta sa príjemne prekvapený autor víťazného albumu, Michal Bugala po tom, ako sa dozvedel, že vyhral obe ceny. "Som veľmi šťastný, že sa to niekomu páčilo a že sa zhodla porota aj publikum ma teší ešte viac", dodáva s úsmevom.

 

V prvej trojke ceny divákov dva debuty

V diváckej ankete sa na prvých priečkach objavili dva debutové albumy. Druhé miesto získal album „Be Beautifull“, mladej talentovanej vibrafonistky Ľudmily Štefánikovej. Na tretej priečke sa umiestnil album Petra Luhu s názvom Viaje del Alma.

Hneď za nimi sa ocitol nový album Sisy Michalidesovej, „Sisa a Sivý holub“, v tesnom závese s albumom „New Winter Stories“, saxofonistu Nikolaja Nikitina. Hlasovania sa zúčastnilo takmer 3.000 návštevníkov jazzových stránok. Kompletné výsledky ankety verejnosti sa nachádzajú na portáli Jazz.sk.

 

Prvá päťka poroty sa zhoduje s diváckou anketou na prvých dvoch miestach. Tretie miesto patrí podľa odbornej poroty skoršiemu minuloročnému albumu Personnal Suite, Nikolaja Nikitina, ktorý v tejto kategórii predbehol Sisu Michalidesovú. Piatym najlepším jazzovým albumom v ankete Esprit 2012, je podľa odbornej poroty album Štefana Bartuša „Collectivity“.

Odborná porota: Prof. Yvetta Kajanova, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK), Igor Wasserberger - hudobný redaktor/publicista, Gabriel Bianchi, jazzový publicista, Peter Motyčka - hudobný redaktor/publicista, Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramarurg (Wiener Konzerthaus), Vilém Spilka - riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno), Marián Pavlovič - dramaturg (Open Jazz Fest), Matej Šálek - promotér, Mgr. Ján Sklenár - redaktor (Rádio Devín)

-naj-

Esprit 2023

Galéria

bugala_Y.jpg

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...