Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!

Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!

Toto tu ešte nebolo! Dvaja legendárni jazzoví hudobníci sa spojili a rozhodli sa napísať spoločný list budúcim generáciám umelcov. Saxofonista Wayne Shorter a klavirista Herbie Hancock pred pár hodinami zverejnili otvorený list, v ktorom na základe svojich skúseností umelcom radia, ako fungovať v súčasnej dobe. Nenájdeme tu však návod, aké akordy hrať, ani akú hudbu počúvať, ale to, ako môžeme spolu urobiť tento svet lepším.

 

"Adresované ďalšej generácii umelcov,

 

nachádzame sa v turbulentnej a nepredvídateľnej dobe.

 

Od hrozivých udalostí v klube Bataclan, až po povstania v Sýrii a nezmyselné krviprelievanie v meste San Bernardino, žijeme v čase veľkého zmätku a bolesti. Ako umelcov, tvorcov a ľudí snívajúcich v tomto svete vás žiadame, nenechajte sa odradiť tým, čo vidíte, ale použite svoje vlastné životy a svoje umenia ako prostriedok na vytváranie mieru.

 

Hoci je pravda, že problémy, ktorým svet čelí, sú zložité, mierová odpoveď je vždy jednoduchá - začína u každého z nás. Nemusíte žiť v krajine tretieho sveta alebo pracovať pre neziskové organizácie, aby ste mohli niečo zmeniť. Život každého z nás má jedinečný zmysel. Všetci sme kúsky vo veľkom, obrom puzzle, kde aj tie najmenšia akcia jedného ovplyvní všetkých ostatných. Váš život má zmysel, vaše konanie má zmysel, vaše umenie má zmysel.

 

Radi by sme objasnili, že aj keď pri písaní tohto listu myslíme na umelcov, tieto myšlienky platia pre všetkých ľudí bez ohľadu na povolanie.

 

V PRVOM RADE PREBUĎTE SVOJU ĽUDSKOSŤ

 

Nie sme tu sami. Neexistujeme sami a nemôžeme tvoriť sami. Čo tento svet potrebuje, je u ľudí prebudenie túžby povýšiť svoj súčasný stav do polohy, kedy bude naše konanie zakorenené v altruizme a súcite. Nemôžete sa skrývať za svoju profesiu alebo nástroj - musíte byť ľudskí. Sústreďte svoju energiu na to, aby ste boli tou najlepšou ľudskou bytosťou, akou dokážete. Zamerajte sa na rozvoj empatie a súcitu. Cez tento proces začnete čerpať z bohatstva inšpirácie, ktorá je zakorenená v komplexnosti a zvedavosti, čo vlastne znamená naša existencia na tejto planéte. Hudba je len kvapkou v oceáne života.

 

AKCEPTUJTE A VYDAJTE SA MENEJ VYŠĽAPANOU CESTOU

 

Tento svet potrebuje nové chodníky. Nenechajte sa uniesť bežnou rétorikou, alebo falošnou vierou a ilúziami o tom, ako by ste mali žiť život. Je na vás, aby ste boli priekopníkmi. Či už cez objavovanie nových zvukov, rytmov, harmónií alebo nečakaných spoluprác, procesov a skúseností, odporúčame vám hodiť za hlavu opakovanie vo všetkých jeho negatívnych formách a dôsledkoch. Usilujte sa o nové veci, hudobne aj v rámci cesty svojho života. Nikdy sa nezačnite podriaďovať.

 

PRIVÍTAJTE NEZNÁMO

 

Neznámo vyžaduje okamžitú improvizáciu alebo kreatívny proces, ktorý nemá so svojom potenciále a naplnení obdobu. Pre život neexistuje generálka, pretože samotné žitie je skutočnou skúškou. Každý vzťah, prekážka, interakcia atď je skúškou na ďalšie dobrodružstvo v živote. Všetko je prepojené. Všetko niečo buduje. Nič nie je nikdy zbytočné. Tento spôsob myslenia vyžaduje odvahu. Buďte odvážni a nestraťte zmysel pre nadšenie a úctu ku tomuto nádhernému svetu okolo seba.

 

POCHOPTE SKUTOČNÚ PODSTATU PREKÁŽOK

 

Máme svojskú predstavu o zlyhaní, no tá nie je skutočná - je to ilúzia. Zlyhanie neexistuje. To, čo vnímate ako zlyhanie je v skutočnosti nová príležitosť, nová kombinácia kariet, nové plátno, na ktorom sa dá niečo vytvoriť. Život obsahuje nekonečné množstvo príležitostí. Slová "úspech" a "neúspech" nie sú ničím viac, ako len nálepkami. Každý moment je príležitosťou. Pre vás, ako ľudské bytosti, neplatia žiadne obmedzenia - takže v každom momente existuje nekonečno možností.

 

NEBOJTE SA KOMUNIKOVAŤ S TÝMI, KTORÍ SÚ INÍ AKO VY

 

Svet potrebuje väčšiu interakciu medzi jednotlivcami rôzneho pôvodu, s väčším dôrazom na umenie, kultúru a vzdelanie. Naše rozdiely sú to, čo máme spoločné. Môžeme pracovať na vytváraní otvorenej a súvislej roviny, kde si všetci ľudia môžu vymieňať nápady, myšlienky, ohľaduplnosť a láskavosť. Potrebujeme sa navzájom spájať s inými, navzájom sa o sebe učiť a spoločne prežívať naše životy. Nikdy nebude existovať mier, pokiaľ nedokážeme pochopiť bolesť v srdciach ostatných. Čím viac budeme komunikovať a spájať sa, tým rýchlejšie si uvedomíme, že naša ľudskosť presahuje všetky tie rozdiely.

 

USILUJTE SA O VYTVORENIE SLOBODNÉHO DIALÓGU

 

Umenie v akejkoľvek svojej forme je médiom pre dialóg, ktorý je mocným nástrojom. Je čas, aby hudobný svet vytvoril zvukové príbehy, ktoré rozprúdia dialóg o tajomstve, ktoré je v nás. Keď hovoríme o tajomstve, máme na mysli reflexiu a postavenie sa tvárou v tvár našim strachom, ktoré nám bránia objaviť neobmedzený prístup hu odvahe, ktorá je vlastná nám všetkým. Áno, si dostatočný. Áno, záleží na tebe. Áno, mal by si pokračovať.

 

STRÁŇTE SA EGA

 

Arogancia môže veľmi ľahko vyrásť v umelcoch, či už takých, ktorí si myslia, že ich meno ich robí významnejšími, alebo takých, ktorí si myslia, že práca v tvorivej oblasti ich robí niekým nadradeným. Dávajte si pozor na ego - kreativita nemôže voľne plynúť tam, kde je poháňaná egom.

 

USILUJTE SA O PRÁCU BEZ HRANÍC

 

Lekári majú organizáciu s názvom Doktori bez hraníc. Toto vznešené úsilie môže slúžiť ako vzor pre prekonanie obmedzení a starých obchodných vzorcov, ktoré sú nahrhnuté tak, aby zachovali pri živote staré systémy. Hovoríme priamo o systéme, ktorý funguje v súčasnosti, ten systém, ktorý podmieňuje spotrebiteľov nakupovať iba také produkty, ktoré sa považujú za "obchodovateľné", systém, kde peniaze sú len prostriedkom na dosiahnutie cieľa. Hudobný biznis je len zlomkom "biznisu života". Život, kde vládne kreatívna integrita, môže priniesť výhody, aké sme si doteraz nevedeli ani predstaviť.

 

VÁŽTE SI GENERÁCIU, KTORÁ KRÁČALA PRED VAMI

 

Vaši starší vám môžu pomôcť. Sú zdrojom bohatstva vo forme múdrosti. Odolali búrkam a mali rovnako zlomené srdce - dovoľte, aby ich boj bol svetlom, ktoré svieti v tmách. Nestrácajte čas opakovaním ich omylov. Namiesto toho zoberte to, čo urobili dobre a to vás katapultuje smerom ku budovaniu lepšieho sveta pre vaše potomstvo.

 

NA ZÁVER DÚFAME, ŽE ŽIJETE V STAVE NEUSTÁLEHO ÚDIVU

 

Ako sa nám hromadia roky, časti našej predstavivosti slabnú. Či už je to smútkom, dlhým bojom alebo sociálnymi vplyvmi, niekde po ceste ľudia zabúdajú, ako preniknúť do toho kúzelného sveta, ktorý existuje v našich mysliach. Nedovoľte, aby táto časť vašej predstavivosti zanikla. Pozrite sa na hviezdy a predstavte si, aké by bolo byť astronautom alebo pilotom. Predstavte si, že objavujete pyramídy alebo Machu Picchu. Predstavte si, že lietate ako vták alebo dokážete preletieť cez stenu ako Superman. Predstate si, že bežíte po boku dinosaurov alebo plávate ako morské víly. Všetko, čo existuje, je výsledkom niekoho predstavivosti - chráňte a rozvíjajte tú vašu a budete vždy len krôčik od nového objavu.

 

Pýtate sa, ako čokoľvek z tohto môže pomôcť vytvoriť mierovú spoločnosť? Začína to pri príčine. Vaša príčina prináša efekt, ktorý tvaruje vašu budúcnosť a budúcnosť všetkých ľudí okolo vás. Buďte vodcami vo filme vášho života. Vy ste režiséri, producenti a herci. Buďte odvážni a neúnavne súcitní, zatiaľ čo tancujete po ceste, ktorou je váš život."

 

Zdroj: nesthq.com

Preložil: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Jazzman týždňa: Jacob Collier
Jeho videá i prednášky o negatívnej harmónií hovoria za všetko. Jacob Collier je jedným z...
Kendrick Lamar aj Snoop Dogg: Herbie Hancock si na nový album pozval hip-hopové hviezdy
Legendárny klavirista neplánuje zaspať na vavrínoch, hoci by si to po 77 rokoch života a 14...
Top 15: Pätnásť najvýznamnejších albumov, ktoré charakterizujú vývoj vydavateľstva Blue Note
Pri príležitosti 80. výročia od založenia vydavateľstva a nahrávacej spoločnosti Blue Note Records...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...