Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku

Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Peter Motyčka

World Music Festival Bratislava prináša každoročne mimoriadne pestrú nádielku kvalitnej a neopočúvanej hudby, ktorá prekračuje hranice žánrov a zároveň čerpá z prameňov rôznych kultúr a etník. V priestoroch znovu oživeného legendárneho V-klubu v Bratislave sa v rámci festivalu 19. augusta predstavila zaujímavá zostava hudobníkov pochádzajúcich z afrického Burkina Faso a Belgicka.

 

Kapela Balima a jej líder Aboubakar Traoré priniesli do Bratislavy mimoriadne sviežu fúziu hudobných tradícií západoafrických griotov (hudobníkov a rozprávačov príbehov) v modernom zvukovom šate. Tomu zodpovedalo aj nástrojové obsadenie: Aboubakar Traoré – spev a africký strunový nástroj kamele n'goni (menšia verzia západoafrickej kory, pripomínajúca lutnu a harfu), Désiré Somé – elektrická gitara, Guillaime Codutti – perkusie, Jonathan Dembélé – basgitara a Geoffrey Desmet – balafón (zvukovo dominantný africký typ xylofónu) a djembe.

 


 

Táto zostava hudobníkov ešte v predcovidovom období vystupovala na festivaloch v západnej Európe či na Haiti. Vo vlastnej produkcii vydali v roku 2019 debutový album „Tama Tama“, ktorý bol nominovaný na cenu Octaves de la Musique 2021 (Belgicko) v kategórii World Music. Zároveň bola kapela vybraná medzinárodnou porotou na prezentovanie belgickej world music v rámci Worldwide Music Night 2023.

 


 

Na úvod koncertu zaznela inštrumentálna skladba s očarujúco krásnymi melódiami a až magickým zvukom n'goni a balafónu, posadených do zvodných rytmov africkej tradície. Moderný gitarový zvuk dodával tradičným nástrojom ďalší rozmer. Energické unisono rytmizácie a naozaj pútavé, vkusne primiešané harmonické zmeny, určite lahodili uchu každého poslucháča, keďže po každej skladbe nasledoval búrlivý aplauz. Na koncerte zaznela väčšina hudobných lahôdok z albumu „Tama Tama“, ktorý je voľne dostupný na webstránke kapely. V rytmicky aj zvukovo sviežej skladbe Musow Foli výrazný Traorého spev dopĺňali vokály všetkých členov kapely.

 


 

Každou skladbou koncert naberal na gradácii. V pulzujúcom groove a zaujímavých rytmických aranžmánoch skladieb Báara a Wasso sa energia z pódia prenášala na divákov, ktorí spontánne začali tancovať po okrajoch V-klubu. Pokojnejší song s názvom Africa dovoľoval vyznieť nádhernej, magickej atmosfére a dokonale namiešanej chémii kapely, ktorá nenechala nikoho chladným. V tomto momente Jonathan Dembélé vyzval divákov na parket vytvorený pod pódiom a skladbami Farafinna a Tounga odštartovala až šamanská tanečná párty. Tej okrem energiou nabitých aranžmánov dominovali časté sóla perkusií Coduttiho a Desmetta. Svojou hudbou, plnou pozitívnej africkej energie, privádzala kapela spontánne tancujúce publikum do varu. To si po skončení koncertu búrlivým aplauzom vyžiadalo ešte jeden prídavok a Aboubakar Traoré & Balima sa museli vrátiť zo šatne na pódium.

 


 

Bol to naozaj fantastický a dramaturgicky vydarený večer, ktorý organizátori v programe štvordňového festivalu označili ako „Dance párty vo Véčku, nielen pre mladých divákov“. Veď práve tanec prirodzene patrí k hudbe už od jej počiatkov. Kiežby takáto hudobná kvalita a zážitok s ňou spojený zneli na každej tanečnej párty!

 


 

Autor: Miroslav Zahradník

Fotografie: Barbora Solařová

Esprit 2023

Galéria

Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku

 

 

Ďalšie články

World Music Festival Bratislava zaujal divákov: Dokonca sa dostal aj do vysielania BBC
Premiéra filmu Ťažká duša od Mareka Šulíka a Jany Belišovej, ktorý bol venovaný prenosu...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...