Bar, dobré víno a nostalgia za dymom z cigariet. Gutfleisch-Schürmann-Frey: Roundabout

Bar, dobré víno a nostalgia za dymom z cigariet. Gutfleisch-Schürmann-Frey: Roundabout
Miroslav Halak

Aby som predišiel nedorozumeniu, musím hneď na úvod zdôrazniť, že som za zákaz fajčenia vo verejných priestoroch a ak by som mal tú moc (ktorú ale našťastie nemám), tak by som bol prísnejší a zakázal by som aj reprodukovanú hudbu - hlavne tú, ktorá reve zo zlej aparatúry a jej zdrojom je popové rádio. Ale o tom zas niekedy neskôr. Ako je to teda s tou nostalgiou z nadpisu. Tí, ktorí poznáte seriál Frasier s Kelsey Grammerom v hlavnej úlohe, budete iste mať v ušiach úvodnú znelku. Barový jazzík, kratučké striedanie akordov a na pozadí tria cinkavý vibrafón. Hudba má moc evokovať mimoriadne intenzívne atmosféry, priam nás pocitovo katapultovať do iných dimenzií a rozpoložení. Preto keď počujem niečo podobné, hneď som v čase vysokoškolského štúdia, internátu, večerných posedení v bare, v ktorom sa ešte smelo zapáliť si.

 

Páni, ktorí stoja za albumom "Roundabout", konkrétne klavirista Christian Gutfleisch, kontrabasista Dominik Schürmann, bubeník Elmar Frey a hosť projektu Hendrik Meurkens na ústnej harmonike a vibrafóne, nie sú vonkoncom spojení so zmieneným seriálom, ale ich hudba ma od prvých taktov teleportovala v čase a priestore. Nasadenie, energia, šarm, priam až neznesiteľná ľahkosť bytia je esenciou tejto swingujúcej partičky. V najlepšej jazz-combo tradícii legendárnych zostáv, sa nám na ploche dvanástich skladieb prezentuje aj švajčiarske trio, obohatené o korenie ústnej harmoniky a vibrafónu. Od mainstreamového swingu po baladické spomalenia nájdete na albume Roundabout defilé toho najcharakteristickejšieho, čo by ste očakávali od zlatej éry 50. a 60. rokov.

 

 

Vlastním skvelú nahrávku "Very Tall" Tria Oscara Petersona s hosťujúcim vibrafonistom Miltom Jacksonom z roku 1961 a veru ten ťah na bránu, perlenie ride činelu a majstrovstvo v bassline, ako aj to typické „mellow mood“, cítite v každom okamihu. V dobe eskalujúceho napätia na všetkých frontoch (a to, nanešťastie, nielen v prenesenom slova zmysle), sú podobné produkcie balzamom, ba povedal by som až liekom na dušu. Nahrávku tejto etablovanej švajčiarskej zostavy by pokojne mohli predpisovať lekári. Lekárnik by vám potom pri vyzdvihnutí odporúčil dávkovanie, niečo na štýl: "Celá nahrávka večer pri sviečke s pohárom dobrého Cabernetu, alebo ešte lepšie Dunaja, vypnutý telefón, ako aj ostatné digitálne zariadenia." Upokojenie, spomalenie, úsmev na tvári garantované! Nežiaduce účinky: možno dostanete chuť na cigaretu v známom bare!

 

 

Autor: Miroslav Haľák

Esprit 2023

Galéria

Bar, dobré víno a nostalgia za dymom z cigariet. Gutfleisch-Schürmann-Frey: Roundabout
Bar, dobré víno a nostalgia za dymom z cigariet. Gutfleisch-Schürmann-Frey: Roundabout
Bar, dobré víno a nostalgia za dymom z cigariet. Gutfleisch-Schürmann-Frey: Roundabout

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...