Česká televízia vysiela každý piatok nový diel z dokumentárnej série: Příběhy českého jazzu

Česká televízia vysiela každý piatok nový diel z dokumentárnej série: Příběhy českého jazzu
Lenka Molčányiová

,,Jazz je sloboda. Kedykoľvek, kdekoľvek a za akúkoľvek cenu. Nič nerozleptáva neslobodný režim lepšie, než neviazaná, nekontrolovaná a spontánna jazzová hudba. Jazz bol strašiakom počas protektorátu v stalinistickom Rusku, ale nie až tak veľmi v Československu.’‘ Prečo to tak bolo sa dozviete v článku o novozrodenom seriáli ,,Příběhy českého jazzu’’, ktorý mal premiéru prvého dielu 10. januára na stanici ČT Art a pokračuje vysielaním každý týždeň pod autorským vedením Martina Kratochvíla.

 

Po zaslúženom úspechu televíznej série dokumentov ,,Bigbít’’, došlo aj na jazzový žáner. Dvatsaťdvadielny seriál Příběhy českého jazzu sa vysiela každý piatok o 21.30 na spomínanej ČT art od januára až do júna. Tieto dokumenty sú zásadnými príspevkami k poznaniu všetkých peripetií a stretov tejto slobodnej hudby s politickou realitou. Príbehy jazzmanov sú niekedy humorné, inokedy aj tragické, avšak vždy silné a autentické. Seriál je zároveň výsledkom dvojročnej veľmi zaujímavej práce s televíznymi archívami a priamo aj so žijúcimi interprétmi.

Tvorcom celej tejto idey je skúsený filmár, dokumentarista a zároveň jazzový hudbník Martin Kratochvíl, ktorý sa s plánom na cyklus snímkov o českom jazze nijak veľmi netajil. Zmieňoval sa o ňom dlhšiu dobu už pri rozhovoroch, či už súkromných alebo určených na publikovanie. Samotná práca na dokumentoch trvala dva roky.

Úvodné slová Martina Kratochvíla o tom, ako na rozdiel od Ruska bol jazz v Češkoslovensku čiastočne tolerovaný, majú svoje vysvetlenie. Ako autor sám spomína: ,,Komunisti neváhali s chuťou decimovať rockovú aj folkovú hudbu, no na jazz si až tak netrúfli. Bol totiž hudbou amerického pracujúceho ľudu a proti nemu bolo neradno si čokoľvek začínať. Táto finta zachránila mnohé jazzové kapely, aj kapely s jazzom v názve, hrajúce ale skôr jazz-rockovú hudbu, ako napríklad JazzQ’’ (pozn.red. kapela lídra Martin Kratochvíla).

Tento nepísaný, ale štátnou mocou predsa len rešpektovaný postoj bol živou vodou pre nahrávanie jazzových orchestrov a skupín od päťdesiatych rokov do zamatovej revolúcie. Záznamy jazzových koncertov a festivalov pravidelne plnili televízne archívy a tak niet divu, že v porovnaní s nahrávkami rocku a folku víťazí jazz asi tak tri ku jednej.

Bolo teda z čoho vyberať. Kratochvílov tím naviac pochopiteľne doplnil aj aktuálne záznamy. Obsiahle rozhovory s portrétovanými hudobníkmi a pamätníkmi, dnešné komentáre, ale aj odkazy na aktuálnu tvorbu tunajších jazzových priekopníkov.

Autor priznáva, že počas práce na dokumentoch si začal viac vážiť starý český jazz.

Kratochvíl v roli režiséra upozorňuje ešte na ďalší aspekt tejto rady dokumentov: ,,Seriál nie je len obyčajným historickým katalógom, ale je dramaturgicky zameraný na intímnejšie príhody českých jazzmanov. Vďaka pracnému a podrobnému bádaniu v televíznych archívoch a všeliakých natočených záznamoch prichádza na svet seriál, kde hlavný pohľad na hrajúcich hudobníkov nevedie z hľadiska na javisko ale skôr akoby zo zákulisia na javisko. Akosi zozadu a s dôrazom na veci, o ktorých divák a poslucháč v hľadisku ani nevie.’’

Českí hudobníci a hudobné skupiny a aj celé hudobné smery zanechali v historií jazzu hlbokú stopu. Každý kto počúva jazz asi pozná mená ako Miroslav Vitouš, Jan Hammer, Jiří Mráz ale aj mená reprezentujúce pridružené hudobné žánre ako Jaroslav Ježek, Pavel Blatný, Karel Krautgartner, Iva Bittová a ďalší.

 

Prvý diel seriálu ,,Príbehy českého jazzu’’ bol venovaný známemu umelcovi Jiřímu Stivínovi. Druhý diel si zas dnes pripomenie dielo Jany Koubkovej. Tretia časť 24. januára prinesie spomienky skvelého Milana Slobodu pod názvom ,,Od PBB (Prague Big Band) ku Kontrabandu‘‘.

Priaznivci (nielen) českého jazzu, máte sa teda na čo tešiť každý piatok alebo v záznamoch na stránkach ČT na tomto odkaze.

Lenka Molčányiová
Zdroj: www.jazz.rozhlas.cz
Fotka: www.martinkratochvil.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Tony Ackerman: Učenie je pre mňa svätou misiou
Nebolo veľa amerických umelcov, ktorí sa v čase komunistickej totality rozhodli natrvalo usadiť vo...
Martin Kratochvíl & Jazz Q s novým albumom
´Fusion is not dead´, ako by si povedal pionier tohto žánru v susedných Čechách, klávesák...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...