Chcete vyhrať celkom normálny album?

Chcete vyhrať celkom normálny album?
Peter Motyčka

O sólovom albume saxofonistu a skladateľa Nikolaja Nikitina s názvom „Normal“ sme nedávno písali a opätovný návrat k nemu má niekoľko dôvodov. Výnimočný je nielen svojou angažovanosťou, ktorou sa snaží preklenúť hranice spoločenských, ako aj hudobných konvencií, ale aj tým, že Nikitin sa po desiatich rokoch spoluprác s rôznymi komornými aj väčšími zostavami stáva sám sebou a prichádza na trh s vlastnou kožou. Nahrávka z vydavateľstva HLAVA XXII môže byť súčasťou vašej domácej zbierky, pokiaľ sa zapojíte do našej jarnej súťaže.

 

Nikolaj Nikitin sa po rokoch strávených v rámci vlastného kvarteta/kvinteta či projektu Altar s Ľubošom Šrámekom, opäť realizuje sólovo a na albume „Normal“ ho počujeme najmä za klávesovými nástrojmi, ale tiež za klarinetom, basklarinetom či sopránovým saxofónom. Projekt akoby nadväzoval na staršie albumy „Personal Suite“ (2012), „New Winter Stories“ (2012) a „Music for Boys and Girls“ (2013), no zároveň upriamuje pozornosť na nový inšpiračný zdroj umelca. Nikitin zbieral podnety pri počúvaní autentického rómskeho ako aj štylizovaného folklóru z okolitých krajín a tiež objavil tvorbu slovenských vokalistiek Niny Kohout a Katarzie. Medzinárodnú zostavu Nikolaj Nikitin Ensemble tvorí trojica srbských hudobníkov – akordeonistka Snežana Jović-Werner, kontrabasista Nenad Vasilić a bubeník Dušan Novakov, brazílsky bubeníka Matheus Jardim, cimbalista Ľubomír Gašpar, dvojica vokalistov – Júlia KozákováSamuel Hošek a sláčikové trio (Viliam Didiáš, Vojtech Botoš Bélu, Ján Rigo). Nechýbajú ani blízki spolupracovníci Eugen Vizváry (Rhodes piano, syntetizátory), Ľuboš Šrámek (Rhodes piano) a Juraj Griglák (basgitara). Elektronikou prispel do troch skladieb Jonatan Pastirčák.

 

 

Album „Normal“ je angažovaným pohľadom tvorcu na svet a ľudstvo a samotný Nikitin je preto na obálke zobrazený alegoricky so symbolmi totalitných režimov. „Príbeh od 'nenormálneho' k výnimočnému 'Normal' je súčasťou môjho umeleckého vyjadrenia toho, čo som prežil za posledné tri roky,“ píše v booklete autor. „Môže to byť spôsob provokácie poslucháčov, alebo môže nastoliť ďalšie otázky ohľadom toho, čo je normálne v živote, v hudbe, alebo celkovo v umení. 'Normal' je koncepciou tohto albumu. Snažil som sa na ňom preskúmať, čo je normálne v rôznych aspektoch života a hudby a ako sa môžu tieto dva aspekty odlišovať od konvencií. Nakoniec je to o vzťahu umeleckého života a normálnosti. O hľadaní vlastného miesta vo svete, o zápasení so základnými podmienkami pre bežný život, o denných starostiach a najvyšších umeleckých ambíciách. A o tom je dielo pre zbor, cimbalovku, elektroniku a jazzovú kapelu.

 

 

Dôkazom toho, že nahrávka „Normal“ zarezonovala medzi domácim laickým i odborným publikom, je aj jej umiestnenie medzi päticou finalistov žánrovej kategórie Jazzový album roka 2023 ocenenia Radio_Head Award. O tom, či album presvedčí odbornú porotu, sa dozvieme v piatok 15. marca počas slávnostného ceremoniálu Radio_Head Award v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Pokiaľ chcete získať jeden z troch albumov „Normal“, pošlite nám do stredy 13. marca odpoveď na súťažnú otázku:

Na albume „Tales From My Diary“ (2014) Nikolaj Nikitin Ensemble hosťuje legendárny český jazzový kontrabasista, zakladateľ kapely Weather Report a spoluhráč Chick Corea či Herbieho Manna. Uveďte jeho meno.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Výhercami súťaže o CD Normal sú Peter Ivančík, Darinka Gregorová a Adrián Benko. Blahoželáme!

Esprit 2023

Galéria

Chcete vyhrať celkom normálny album?
Chcete vyhrať celkom normálny album?
Chcete vyhrať celkom normálny album?

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...