Ďalšia rana vo svete jazzových spevákov: Opustil nás Kevin Mahogany

Ďalšia rana vo svete jazzových spevákov: Opustil nás Kevin Mahogany

Len niekoľko týždňov po smrti Jona Hendricksa zasiahla jazzovú scénu ďalšia tragédia, vo veku 59 rokov nás opustil jazzový spevák a rodák z Kansas City, Kevin Mahogany. Známy pre svoj nádherný široký barytón, Kevin počas svojej karéry vydal viac ako tucet autorských albumov a hosťoval v projektoch významných jazzmanov ako Thelonious Monk alebo Ray Brown. Mahogany zomrel v nedeľu 17.12.2017, ako príčina smrti bol uvedený srdcový infarkt.

 

Kevin Mahogany sa ako rodák z Kansas City dostal do kontaktu s hudbou v mladom veku, najprv so zameraním na klavír a neskôr sa naučil hrať na klarinet a barytón saxofón. Už počas štúdií na strednej škole vystupoval v miestnych jazzových kapelách a dokonca súkromne vyučoval hudbu. Neskôr študoval na Baker University, kde sa okrem inštrumentálnej hudby začal intenzívne venovať aj spevu a založil tu svoje prvé vokálne jazzové zoskupenie.

 

Po ukončení štúdií sa Kevin vrátil do rodného Kansas City, kde počas 80. rokov vystupoval so svojimi zoskupeniami "The Apollos" a "Mahogany". V roku 1993 vydal svoj debutový album s názvom Double Rainbow, ten vzápätí nasledoval album Kevin Mahogany (1996), vďaka ktorému získal postavenie výnimočného jazzového vokalistu svojej generácie.

 

Okrem vydávania albumov sa Mahoganymu podarilo dostať aj na filmové plátna - účinkoval v Robertovom Altmanovom filme Kansas City (1996), kde si zahral postavu inšpirovanú kansaským spevákom Big Joe Turnerom. Za svoje hlavné vzory Kevin považoval trio Lambert, Hendricks and Ross a spevákov Al Jarreau a Eddie Jeffersona. Popri speváckej kariére sa venoval aj pedagogickej činnosti a vyučoval na Berklee College of Music v Bostone a na University of Miami.

 

Kevin Mahogany sa radí medzi významných predstaviteľov "scatovania" a jeho spevácky štýl bol často porovnávaný s legendami ako Billy Eckstine, Joe Williams či Johnny Hartman. Zanechal nám po sebe viacero úspešných albumov, už spomínané Double Rainbow a Kevin Mahogany, ale aj Another Time Another Place, My Romance, Warming Up Kansas City či It Don't Mean a Thing v spolupráci s bubeníkom Elvinom Jonesom.

 

Zdroj: news1130.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Andrea Pendergast

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...