Dixieland + Nitra = NITRADITIONAL BAND

Dixieland + Nitra = NITRADITIONAL BAND
Peter Motyčka

V každodennej záplave neveselých správ sú tie pozitívne viac ako potrebné a jednou z najpríjemnejších správ posledného týždňa je rozbeh nového nitrianskeho dixielandu. Vznikol pod vedením dirigenta Martina Štourača ako životodarný výhonok jeho orchestra Swingless Jazz Ensemble. Osem (či deväť) členov medzinárodného zoskupenia milovníkov tradičného jazzu NITRADITIONAL BAND aktuálne pripravuje svoj repertoár ako aj triumfálny vstup na scénu v polovici marca v rámci dvojice vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v nitrianskom Music a Cafe.

 

Súborov tohto zamerania je v stredoeurópskom priestore veľmi málo a ak nejaké sú, tak väčšinou nie plne obsadené,“ hovorí bandlíder Martin Štourač. „Určite ale nie je našou ambíciou zapĺňať priestor. Chceme hrať pre radosť a hlavne dobre.“ Repertoár tvoria najmä jazzové štandardy zo začiatku 20. storočia a za speváckym mikrofónom sa objavuje najmä Ester Víteková, ktorá dodáva: „Spolupráca s Nitraditional band je hlavne o umelcoch, s ktorými sa cítim príjemne. Vďaka nim načerpám vždy veľa energie. Každý člen kapely prispieva svojím jedinečným talentom, spolu vytvárame vysoké 'muzicírovanie', preto verím, že budeme ľudí baviť a že nám to bude spolu 'hrať a spievať' veľmi dlho.“ Výdatne jej však budú pomáhať aj viacerí členovia bandu. „Kontrabasistom orchestra je básnik a textár Peter Konečný a tak mnohé piesne budeme hrať vo voľných prekladoch do slovenčiny,“ dodáva Martin Štourač.

 


 

NITRADITIONAL BAND tvorí skvelá partia ľudí, ktorá o sebe hovorí, že k sebe zapadli ako strojček v starých Hamiltonkách na retiazke gombíka. Jazzový štýl dixieland vznikol v New Orleanse v 20. rokoch minulého storočia a charakteristickou je skupinová polyfonická improvizácia dychovej sekcie (obvykle trúbka, trombón a klarinet) okolo základnej melódie. Súčasťou dixielandovej kapely je rytmická sekcia a jej repertoár tvoria bluesové tradicionály, ragtime, pochody či balady. Nenechajte si ujsť premiérové vystúpenia NITRADITIONAL BANDu v piatok 15. marca v bratislavskom klube Jazztikot a v sobotu 16. marca v nitrianskom Music a Cafe. A bodaj by čo najdlhšie „Pochodovali Svätí nitianskymi ulicami…When The Saints, Go Marching In…“!

 


 

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556105697505

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Dixieland + Nitra = NITRADITIONAL BAND
Dixieland + Nitra = NITRADITIONAL BAND

 

 

Ďalšie články

Nový album: Hugh Laurie hrá, aj keď prší!
     Raz je herec, raz spisovateľ a už po druhýkrát hudobník.  Volá sa...
Zomrel anglický trúbkár Kenny Ball
Vo štvrtok, 7.marca, vo veku 82 rokov, zomrel v Essexe na zápal pľúc významný jazzový trúbkár...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...