Druhý ročník Jazz START UP má svojho víťaza!

Druhý ročník Jazz START UP má svojho víťaza!
Miroslav Bachura

Súťaž talentov slovenskej  jazzovej scény Jazz START UP má víťaza druhého ročníka. Stalo sa ním trio mladého gitaristu Andreja Urminského.

 

Súťaž Jazz START UP prebiehala od apríla v spolupráci portálu jazz.sk s rádiom Devín. Počas pol roka sme na tejto internetovej stránke i v éteri rozhlasu pravidelne predstavovali talentovaných slovenských hudobníkov, ktorí by sa radi presadili na jazzovej scéne. Sme radi, že sa projektu opäť po roku zúčastnila široká paleta účinkujúcich - atraktívny vokál aj vynikajúci inštrumentalisti, zneli štandardy, latino i jazz-rock. Súťaž prebiehala každý mesiac prezentáciou dvoch súťažiacich, ich skladieb a profilov. Verejnosť svojimi hlasmi každé štyri týždne vybrala jedného súťažiaceho, ktorý získal možnosť odohrať koncert v priestoroch bratislavského V-klubu. Po šiestich mesiacoch, šiestich súťažných kolách a šiestich príjemných koncertných večeroch došlo tohoročné vydanie JSU do svojho konca vyhlásením celkového víťaza. Túto úlohu mala na starosť odborná porota v zložení Juraj Griglák, Gabriel Jonáš, Boris Čellár, Róbert Ragan, Lucia Lužinská a Peter Solárik.

 

 

Spomedzi tuctu účastníkov porotu najsilnejšie oslovil gitarista Andrej Urminský a jeho trio s bubeníkom Jurajom Rašim a kontrabasistom Róbertom Raganom ml. Kapela sa v Jazz START UP predstavila s autorskou skladbou ´Dialogues´. "Skladba bola nahrávaná v obsadení, ktoré je pre gitaristu jedno z najťažších, a to v gitarovom triu. Toto trio síce vziklo v deň nahrávania, ale oproti väčším bandom a môjmu International Quartetu s pianom, by som veľmi rád pokračoval v práci aj v tomto obsadení bez iného harmonického nástroja aj v budúcnosti," opísal súťažnú nahrávku i plány do budúcna talentovaný gitarista.

 

Andrej Urminský je absolventom prestížnej školy Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Od januára tohto roku sa predstavuje ako bandleader v obsadení tria, kvarteta či kvinteta. Letný návrat na Slovensko Andrej vyplnil nie len účinkovaním v Jazz START UP ale i vystúpeniami na festivaloch Trnavský jazzyk či Festival Doda Šošoku. 

 

Andrej Urminský trio získalo za víťazstvo v súťaži hodnotný START UP balíček - dva dni v trnavskom Štúdiu J Milana Tokolyho, nahrávanie hudobného DVD v klube Blue Note, otvorenie Open Jazz Festu, či účasť na Radio_Head Awards.

"Zo súťaže Jazz START UP si v podstate odnáša úžitok  každý, nielen víťaz. Všetci účastníci totiž majú k dispozícii profesionálnu súťažnú nahrávku, ktorú môžu použiť k vlastnej prezentácii. Víťazi kôl majú nenahraditeľnú skúsenosť z  live vysielaného vystúpenia. Každá z kapiel k tomu dostala počas súťaže slušný priestor vo vysielaní Rádia Devín v relácii Jazz START UP. Je už na samotných interpretoch, ako budú vedieť využiť ponúknuté", popisuje význam účasti v súťaži jej organizátor, hudobník Boris Čellár.

Jazz START UP 2014 definitívne uzavrie záverečný koncert víťaza, ktorý sa uskutoční 22. októbra tradične vo V-klube.

Miroslav Bachura

Foto: Rudolf Baranovič

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2013
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ sa stala oficiálne...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2014
Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. Víťazné albumy...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...