Druhý ročník Yes 2 Jazz v Púchove: chceme sa o hudbu podeliť

Druhý ročník Yes 2 Jazz v Púchove: chceme sa o hudbu podeliť
jazz.sk

Už druhý rok prináša Púchov svojim obyvateľom kvalitné jazzové zážitky vo forme koncertov Yes 2 Jazz, ich zmyslom je podeliť sa o hudbu, ktorá sa v týchto končinách vyskytuje zriedkavejšie. Už budúcu sobotu 14.11. sa v Queens Pube predstaví zoskupenie Martin Uherek Quartet s projektom Príbehy jazzu, ktorého poslaním je práve ponúknuť ľuďom možnosť lepšie sa zoznámiť z jazzom.

 

Hlavným tvorcom a promotérom akcie je René Gonzalez, bývalý barman, well-being coach a veľký fanúšik improvizovanej hudby, latina a jazzu. Okrem svojho vlastného projektu RENERGY massage party, v ktorom spája práve svoje 3 veľké vášne - kvalitné drinky, masáže a relaxačnú hudbu, je René aj tvorcom konceptu Yes 2 Jazz. Dôvodom vzniku akcie je podľa jeho vlastných slov túžba podeliť sa: “Už ako mladému sa mi veľmi zapáčila hudba, v ktorej sa improvizovalo a kde boli dychové nástroje, najprv to bolo latino (môj otec je pôvodom z Kuby) a postupne som sa cez funky a bossanovu dostal k jazzu. Už niekoľko rokov organizujem latino večery Noche Cubana, kde som prvý krát vyskúšal na akciu zavolať živé kapely. Ľudia reagovali veľmi pozitívne a tak som sa rozhodol, že to isté spravím aj s jazzom. V podstate by som sa chcel s ľuďmi o tú hudbu podeliť. Poznáte ten pocit, keď ste na koncerte a chceli by si povedať svojmu kamošovi, ako tam bolo a slovami to nejde? Preto som sa rozhodol tieto koncerty zorganizovať, aby to mohli všetci zažiť na vlastnej koži. A som rád, že Queens Pub je tomu otvorený, bez ich spolupráce by to bolo dosť ťažké."

 

Minulý prvý ročník sa odohral 15. februára 2014 a v Queens Pube vystúpila československá formácia Silvia Josifoska Quintet, v obsadení Silvia Josifoska - spev, Ondřej Štveráček - saxofón, Ondrej Krajňák -piano, Štefan Pišta Bartus - kontrabas a Marián Ševčík - bicie nástroje. Pozitívne ohlasy Púchovčanov predčili očakávania organizátorov a tak boli dvere otvorené aj druhému ročníku, ktorý sa odohrá na tom istom mieste 14.11. a predstaví projekt Príbehy jazzu v podaní kapely Martin Uherek Quartet v zložení Martin Uherek - saxofón, Klaudius Kováč - klavír, Peter Korman - kontrabas a Peter Solárik - bicie. Projekt “PRÍBEHY JAZZU” má za cieľ propagáciu jazzu a jeho krásy pre širokú verejnosť. Hra je dopĺňaná príbehmi o jazzových muzikantoch, histórii jazzu a jeho krásach, čím “odpovedá na mnohé otázky, ktoré môže laické publikum mať, ale bojí sa ich spýtať.”

 

Organizátor René Gonzalez má už aj plány do budúcnosti - chce v spolupráci s mestom a Queens Pubom vytvoriť jazzový/multižánrový festival a okrem hudby sem zapojiť aj iné druhy umenia, napríklad výstavy výtvarných diel. Navyše má už v hlave pripravený aj tretí ročník - hoci nechcel konkrétne povedať, kto budúci rok vystúpi, prezradil, že to bude spojením jeho dvoch obľúbených žánrov, latina a jazzu.

 

Zdroj: facebook.com

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Martin Uherek: Prial by som si, aby CD Príbehy jazzu zaujalo všetky generácie
Stretol som sa s mladým banskobystrickým hudobníkom, saxofonistom, skladateľom a pedagógom Martinom...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...