Emmet Cohen konečne na Slovensku

Emmet Cohen konečne na Slovensku
Peter Motyčka

Jazzové festivaly už nie sú len doménou miest či inštitúcií, ale odohrávajú sa aj vo viacerých kluboch na Slovensku. Budúci víkend prebehne v Novom Meste nad Váhom trojdňový Blue Note Jazz Fest – ako inde, keď nie v podzemnom priestore s týmto magickým názvom. Hoci trojica ponúknutých koncertov prezrádza široký dramaturgický záber, jeden z večerov predsa len vyniká. Tak to má nakoniec byť – headliner má byť hlavnou a z davu vytŕčajúcou hviezdou.

 

Nebudem napínať: osobnosťou svetového formátu bude americký jazzový klavirista a skladateľ Emmet Cohen a jeho formácia Emmet Cohen Trio. Tridsaťdvaročný umelec patrí k tým najvychytenejším na americkej scéne a niekoľko rokov bol rezidenčným hammond organistom vo vychytenom harlemskom klube Smoke. Cohena si k spolupráci pravidelne pozývajú osobnosti ako Ron Carter, Benny Golson, George Coleman či Kurt Elling. Okrem vlastného zoskupenia je tiež členom Tip City Christiana McBridea a pôsobí tiež ako klavirista a hudobný riaditeľ kapely Veroniky Swift. Nahral s ňou aj dvojicu albumov: „Confessions“ (Mack Avenue Records, 2019) a predovšetkým oceňovaný „This Bitter Earth“ (Mack Avenue Records, 2021), na ktorom sa mladá speváčka so špecifickou farbou hlasu vydala do neprebádaných zákutí.

 

 

Ako líder sa objavuje na desiatke albumov a o jeho obdive a úcte k starým majstrom svedčí najmä štvordielna koncertná edícia „Masters Legacy Series“, na ktorej sa v úlohe spolulídrov objavujú Jimmy Cobb, Ron Carter, Benny Golson, Albert "Tootie" Heath alebo George Coleman. Cohen si popularitu a svetovú pozornosť získal aj sériou streamovaných koncertov, ktoré boli jeho originálnou odpoveďou na pandemické obmedzenia. Minulý rok bolo Cohenovo meno prvýkrát skloňované aj v spojitosti s prestížnou anketou DownBeat 70th Annual Critics Poll, kde v kategórii mladých klaviristov a umelcov skončil na prvom a štvrtom mieste (Rising Star Pianist / Rising Star Jazz Artist) a v rámci čitateľskej odnože DownBeat 87th Annual Readers Poll skončil na treťom mieste medzi všetkými jazzovými klaviristami. Emmet Cohen Trio sa predstavia v Blue Note v sobotu 25. marca a vychytenú zostavu už niekoľko rokov tvoria excelentný kontrabasista Yasushi Nakamura a bubeník Kyle Poole. Keďže v rámci zabehanejších domácich festivalov (napríklad v našom hlavnom meste) sa podobne objavných mien zrejme nedočkáme, práve toto bude zrejme jeden z koncertných zážitkov roka!

 

 

Predskokanmi amerického klaviristu bude dvojica európskych zoskupení: Wojtek Pilichowski Quartet vedie vynikajúci poľský basgitarista, skladateľ a aranžér, ktorý sa opakovane umiestňuje v rebríčkoch najlepších poľských basgitaristov. Ako líder či spoluhráč sa objavuje na stovkách albumov a v rodnom Poľsku, v Európe ale aj za oceánom, vedie známe hudobné dielne. Svoje kvarteto (Bartek Pokrywka – klávesové nástroje, Mateusz Krok – bicie nástroje, Dawid Trawicki – gitary) predstaví Pilichowski vo štvrtok 23. marca. Nasledujúci piatkový večer (24. marca) zasa bude patriť lídrovi kultových zoskupení (Pražský Výběr, Stromboli, Big heads) – českej gitarovej legende Michalovi Pavlíčkovi. Pavlíček patril k rešpektovaným hudobníkom už v 80. rokoch minulého storočia a jeho inštrumentálne projekty (napríklad Stromboli) boli domácou odpoveďou na jazzrockovú éru. V Novom Meste nad Váhom predstaví Michal Pavlíček svoje trio (bubeník Michal Daněk a basgitarista Martin Ivan) s hosťujúcou speváčkou Milly Honsovou.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Blue Note plánuje otvoriť jazzový klub v Pekingu
Blue Note Entertainment Group oznámila, že v blízkej budúcnosti plánuje otvoriť niekoľko nový...
Legendárny newyorský Blue Note jazz club spúšťa vlastný livestream. Virtuálna séria začala koncertom trubkára Maurice "Mobetta" Browna
Spojené štáty sa stále zmietajú v pandémii a hoci v New York City počet nakazených oproti...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...