Open Jazz Fest 2014 odprezentuje viac než jazz

Open Jazz Fest 2014 odprezentuje viac než jazz
jazz.sk

Siedmy ročník Open Jazz Festu ponúkne aj v tomto roku jazzovú špičku od 18. do 19.júla v areáli na Zelenej Vode. Dokazuje to aj odhaľovaním ďalších mien. Súčasne dáva priestor aj vynikajúcim a zároveň netradičným spojeniam. Legenda medzi jazzovými gitaristami Mark Whitfield v sprievode originálneho AMC tria a talentovaná Sisa Michalidesová so svojím novým projektom.

 

Sisa Michalidesová predstaví na festivale svoju farebnú jazzovú smršť pod názvom Expresie. Mladá hudobníčka sa narodila v roku 1983 v Bratislave, študovala na Konzervatóriu v Bratislave, flautu, špeciálnu kompozíciu herectvo. Už v tomto mladom veku sa stala uznávanou a často využívanou autorkou hudby a doteraz účinkovala na mnohých jazzových slovenských i medzinárodných festivaloch. Spájajú sa s ňou výrazy ako jazz a fusion. Sisa uprednostňuje len virtuóznych interpretov, medzi ktorými je rešpektovania aj ako flautistka. Poslucháč je pri nej súčasne vnášaný do jazzovej, vážnej hudby, scénických plôch a klavírnych skratiek, ktoré mu v rytmoch balkánu a flamenca nedajú priestor a dôvod analyzovať, kde sa práve nachádza.

Okrem Expresií boli úspešné aj jej ďalšie projekty 3 plus 1, Zimí kúzelníci či Sisa a sivý holub, Veľkí herci malým deťom I, II, III. Spolupracovala s Richardom Mullerom, Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom, Matúšom Jakabčicom, Ivetou Bartošovou, Ľuborom Priehradníkom, Robom Opatovským, Jiřím Stivínom,  Adrienou Bartošovou a ďalšími. Ako herečka pôsobí v divadle Úsmev.

https://soundcloud.com/peter-preloznik/sets/expresie

 

Velikán a slovenskí originálni klasici

 

Ďalším spojením, ktoré sa predstaví  v sobotu 19. júla bude AMC trio zo Slovenska, ktorých doplní gitarista z USA Mark Whitfield. Ten patrí k najlepším a najrenomovanejším svetovým jazzovým gitaristom. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa dokáže bezchybne pohybovať v akomkoľvek jazzovom žánri. Je vyhľadávaným gitaristom v mnohých hudobných projektoch a zoskupeniach. V poslednej dobe je známy aj vďaka účinkovaniu v David Mathews Band. Spolupracoval s takými velikánmi ako Dizzy Gillespie, Art Blakey, Herbie Hancock, Ray Charles, Sting, Diana Krall či Chris Botti.

 

Amc Trio je jedna z najvýraznejších slovenských jazzových formácií, prezentujúca sa vlastnou tvorbou postavenou na výrazných melódiách a kompozíciách presahujúcich rámec jazzu. Na slovenskej jazzovej scéne pôsobí od roku 1993 v zostave Peter Adamkovič  (klavír), Martin Marinčák (kontrabas) a  Stanislav Cvanciger (bicie). Amc Trio sa necháva inšpirovať prvkami klasickej, populárnej ale aj folklórnej hudby. Po prvom cd Thor-Iza natočilo dve cd (Soul Of The Mountain, Waiting For A Wolf) s vynikajúcim švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom. Na poslednom albume One Way Road To My Heart, ktoré vyšlo v marci v nemeckom vydavateľstve Moosicus hosťuje slávny trúbkar Randy Brecker a vyhrali s ním tento rok Radio Head Awards. Overenú spoluprácu so svetovými menami odprezentujú na amfiteátri na Zelenej vode spoločne s Markom Whitfieldom.

 

AMC TRIO & MARK WHITFIELD - zostava:

 Mark Whitfield - gitara /USA/

Peter Adamkovič – klavír

Martin Marinčák – kontrabas

 Stanislav Cvanciger – bicie

 

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu v pokročilom veku až po mladých. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00.

 

Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.sk

Vstupenky: http://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19088

 

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Sisa Michalidesová: Album Chloe je mystický výlet do sveta mexických legiend
Intenzita tvorivosti Sisy Michalidesovej sa ani po prevzatí minuloročnej ceny Esprit za najlepší...
Sisa Michalidesová krstila: Album Chloe oživil mystické legendy
Hudobníčka a skladateľka Sisa Michalidesová priniesla na svet čerstvý album s názvom „Chloe“....
Sisa Michalidesová vydáva dramatické Expresie
Slovenská jazzová scéna zažíva mimoriadne plodné obdobie. Zásluhu na tom má aj vydavateľstvo...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...