Oslava najstaršieho žijúceho jazzového speváka: Jon Hendricks vystúpi pri príležitosti 95. narodenín

Oslava najstaršieho žijúceho jazzového speváka: Jon Hendricks vystúpi pri príležitosti 95. narodenín

Jazzový spevák a jeden zo zakladateľov vocalese štýlu Jon Hendricks oslávil v piatok 16. septembra svoje 95. narodeniny. Na počesť dosiahnutia tohto obdivuhodného veku sa v klube Iridium v New Yorku 27. a 28. septembra uskutoční slávnostný koncert, na ktorom vysúpi samotný Hendricks, aj viacerí významní jazzoví speváci súčasnosti.

 

Jon Hendricks sa narodil v roku 1921, je teda o päť rokov starší ako legendárny trubkár Miles Davis. Ešte pred dosiahnutím dospelosti sa zapísal do histórie jazzového sveta, keď začal pravidelne vystupovať v jednej radio show s kráľom jazzového klavíra Art Tatumom. Keď ho počul Charlie Parker (od ktorého bol Jon len o rok mladší), povedal mu, že má prísť do New Yorku a keď tam bude, má sa mu zavolať. Hendricks sa čoskoro presťahoval a vtedy začala jeho plnohodnotná spevácka kariéra.

 

V roku 1957 založil spevácke trio s Dave Lambertom a Annie Ross. Lambert, Hendricks & Ross (LHR) sa zameriavalo na vocalese štýl a zdokonalilo ho do takej miery, že od magazínu Melody Maker dostali ocenenie "Najlepšia vokálna skupina sveta" päť rokov po sebe. Hendricks písal nové texty nielen na témy skladieb, ale aj na celé inštrumentálne sóla saxofonistov, napríklad na legendárne sólo Ben Webstera v skladbe "Cottontail" s Duke Ellington Orchestra.

 

Lambert, Hendricks & Ross - Cottontail (1962) - Hendricks je hlavný sólista

 

V piatok 16. septembra 2016 sa Jon Hendricks dožil 95 rokov a pri tejto príležitosti sa Iridium Jazz Club v New York City rozhodol zorganizovať 27. a 28. septembra dva slávnostné koncerty, na ktorých okrem Hendricksa vystúpia aj špeciálni hostia - Kurt Elling Janis Siegel, Kevin Mahogany, Aria Hendricks, Michele Hendricks, Kevin Burke, Steve Ash, Paul Myers, Neal Miner, Andy Farber, Andy Watson, The Royal Bopsters a ďalší.

 

Zdroj: ejazznews.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Jon Hendricks
Jeden z najvýznamnejších jazzových spevákov  Jon Hendricks sa zaslúžil o vytvorenie štýlu “...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...