Po dlhom boji zomrel legendárny trubkár Clark Terry

Po dlhom boji zomrel legendárny trubkár Clark Terry

Legendárny trubkár Clark Terry, ktorý na jazzovej scéne pôsobil vyše 70 rokov, po dlhom boji s pokročilou cukrovkou opustil tento svet 21. februára vo veku 94 rokov. O tom, kto to bol, čo dosiahol a čo zanechal jazzovému svetu sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

 

Clark Terry, narodený 14. decembra 1920, bol jednou z najdominantnejších osobností jazzovej trúbky. Narodil sa v St. Louis, Missouri a počas svojej mladosti sa presadil ako výnimočný sólista v big bandoch Count Basieho, Duke Ellingtona a Charlie Barnetta. Jeho hra a improvizačná schopnosť na trubke bola vzorom pre ďalšie generácie významných muzikantov - Miles Davis aj Quincy Jones uvádzajú Clarka ako hlavný vplyv počas ich hudobných začiatkov. Terry bol počas svojho života aj významným pedagógom, už v 40-tych rokoch dal Davisovi niekoľko neformálných hudobných lekcií.

 

Potom, ako Clark opustil bigband Duke Ellingtona, sa preslávil aj medzinárodne, keď dostal ponuku byť prvým zamestnaným černošským hudobníkom v televízii NBC (National Broadcasting Company). 10 rokov hrával kapele pre reláciu The Tonight Show, kde sa stal charakteristickým pre svoje spievanie v štýle "scatting" so svojim hitom Mumbles (prekl. mrmlanie).

 

Clark Terry v show Legends of Jazz so svojim hitom Mumbles

 

Terry bol počas svojho života veľmi často spájaný s hudbou big bandov. Okrem pôsobenia u Basieho, Ellingtona, a Barnetta v 50-tych rokoch aktívne vystupoval v programe Jazz At The Philharmonics, s ktorým cestoval po celom svete. V 60-tych rokoch hrával v bigbande Quincy Jonesa, v 70-tych rokoch si založil svoj vlastný The Big B-A-D Band a v 80-tych rokoch vystupoval ako sólista bigbandu televízie NBC. 

 

Clark často hrával aj v malých kapelách, najviac s klaviristom Oscar Petersonom, trombonistom J.J. Johnsonom a Bob Brookmeyerom. Počas svojho života niekoľko krát vystupoval v Carnegie Hall, Town Hall, Lincol Center a hral na audienciách pre 7 amerických prezidentov.

 

Okrem zamerania na hudbu Terry vnímal aj celosvetové problémy a potrebu ďalšieho vzdelávania mladých a ochotne sa podieľal na charitatívnych koncertoch, napr. v roku 1998 tribute to George Gershwin, ktorý vyzbieral peniaze pre boj s chorobou AIDS. Už vo svojej mladosti spolu s basistom Milt Hintonom začali kupovať nástroje a dávali zadarmo hudobné lekcie mladým talentom - to viedlo ku založeniu podpornej organizácie pre hudobníkov Jazz Mobile v Harleme. Všetky činnosti, ktoré Clark robil popri hudbe boli zamerané na jeden hlavný cieľ - VYTVÁRANIE A PODPORU ZÁUJMU O JAZZ U MLADÝCH. Od roku 2000 Terry organizoval "Clark Terry Jazz Festivals" na pevnine aj mori, viedol vlastné jazzové tábory a objavil sa na viac ako 50-tich jazzových festivaloch na všetkých 6 kontinentoch.

 

Známym je príbeh mladého slepého klaviristu Justin Kauflina, ktorého mentorom bol Clark Terry niekoľko posledných rokov a o ich spoločnom príbehu bol minulý rok natočený dokumentárny film s názvom Keep On Keepin' On (o ňom sme už na portáli písali). Veríme, že sa čoskoro objaví aj v slovenských kinách.

 

Clark Terry bol jedným z najčastejšie nahrávaných jazzových hudobníkov - objavil sa na 905 nahrávacích sessions (ktoré sú verejnosti známe). Na porovnanie s ostatnými trubkármi - Louis Armstrong ich nahral 620, Harry "Sweets" Edison 563 a Dizzy Gillespie 501.

 

V roku 2010 získal ocenenie Grammy za svoje celoživotné dielo. Iba 4 ďalší trubkári v histórii získali toto ocenenie: Louis Armstrong (ktorý bol Terryho mentorom), Miles Davis (ktorý bol Terryho "žiakom"), Dizzy Gillespie (ktorý Terryho pomenoval najlepším jazzovým trubkárom na tejto zemi) a Benny Carter.

 

Clark Terry posledných pár rokov bojoval s pokročilým štádiom cukrovky, ktoré ho postupne pripravilo o obe dolné končatiny, zrak a v posledných mesiacoch aj o sluch. Pred necelými dvomi týždňami, 13. februára 2015 bol Clark z domácej liečby, kde sa o neho starala jeho manželka Gwen, presunutý do opatery v hospici. Tu včera, 21.februára 2015 zomrel, obkolesený členmi svojej rodiny, študentmi a priateľmi.

 

Terry bol vo veku 94 rokov najstaršou žijúcou legendou jazzu a hoci nakoniec opustil tento svet, veríme, že jeho vízia ostane živá ešte dlho - prostredníctvom jeho hudby, činnosti jeho žiakov a spomienok na jeho neutíchajúce nadšenie pre šírenie jazzu. Jeho žena Gwen sa na Clarkovej stránke so svojim manželom rozlúčila tými najkrajšími slovami: "Náš milovaný Clark Terry sa pridal k sekcii nebeského big bandu, kde bude hrať a spievať s anjelmi. Opustil nás pokojne, obklopený rodinou, študentmi a priateľmi. Clark počas svojho života spoznal a hral s mnohými úžasnými ľuďmi. Cez svoje priateľstvá objavil veľa radosti a jeho najväčšou záľubou bolo trávenie času  so svojimi študentmi. Bude nám chýbať každú minútu každého dňa, ale on bude žiť ďalej cez nádhernú hudbu a pozitívnu energiu, ktorú rozdal celému svetu. Clark bude žiť v našich srdciach navždy. S láskou, Gwen Terry."

 

Zdroj: wikipedia.orgclarkterry.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Dizzy Gillespie
Jeden z hlavných zakladateľov bebopu, vždy vysmiaty milovník kanadských žartíkov, ktorý ako prvý...
R.I.P. Wallace Roney, Mike Longo... Pandémia nás oberá o legendárnych jazzmanov
Len pár dní potom, ako sme priniesli informáciu o prvom mŕtvom jazzmanovi v súvislosti s...
Jazzman týždňa: Freddie Hubbard
Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov modernej jazzovej trúbky, osobnosť úzko spätá s hardbopom,...
Jazzman týždňa: Joseph "King" Oliver
Jeden z prvých významných trubkárov v histórii jazzu, novátor v používaní dusítiek a hlavný mentor...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...