Progresívny jazz á la Marcelo Maccagnan - Night Tales

Progresívny jazz á la Marcelo Maccagnan - Night Tales
Miroslav Halak

V tlačovej správe k vydaniu albumu "Night Tales" brazílskeho basgitaristu a kontrabasistu Marcela Maccagnana je štýl hudby, akú hrá, označený prívlastkom progresívny jazz. Páči sa mi takéto pomenovanie - nesie v sebe prísľub tej hudobnej esencie, ktorú pre život potrebuje každá milovníčka a milovník fusion a progresívneho rocku. Ide o melodické a rytmické postupy, také typické pre žáner progresívneho rocku ako aj jazzu, ktoré sa v istom momente vzájomne dotýkajú, prelínajú, ba dokonca vzájomne oplodňujú, aby z nich vzišiel vzrušujúci zvukový hybrid. To, či sa to medzinárodnej úderke okolo Marcela Maccagnana podarilo, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

 

 

V New Yorku sa miešajú kultúry, umenia, názory a to je dobré. To je cesta budúcnosti, pretože z rigidného monokulturalizmu vzišiel iba úpadok. O vzájomné obohacovanie sa na albume "Night Tales" stará zostava etnicky obopínajúca celý svet. Malajzijský gitarista Andrew Cheng, kórejská klaviristka Sukyung Kim, francúzsky bubeník Maxime Cholley a litovská vokalistka Simona Smirnova (v úvodnej skladbe Creatures of Habit) prinášajú každý sebe vlastný temperament, aby pretavili kompozičné nápady kapelníka a producenta Marcela Maccagnana do harmonického celku. Kokteil sa podaril!

 

 

Čakáte motivické gradácie, polyrytmické zlomy, monumentálne refrény, zapamätateľné melódie, rockovú smršť, ekvilibristické sóla, vesmírne zvuky, ale aj snové balady a melancholické nápady, akordické rozklady a zvukové posolstvá budúcnosti? To všetko tu nájdete! Pozor, nie je toho ale veľa. Na ploche iba niečo väčšej ako pol hodina sa vám ujde zo všetkého tak akurát. Možnože tomu progresívnemu duchu by pristal aj opulentný formát epickej skladby atakujúcej dvadsať minút, ale to by zas nebol naplnený ten jazzový rámec kompaktného esencializmu. V skvelej súhre sa jednotlivé nástroje dopĺňajú, až máte dojem, že tie individuality z rôznych kútov sveta spolu natočili minimálne pár predchádzajúcich albumov. Súhra nálad a generovanie zádumčivých atmosfér eruptujúcich v príhodných chvíľach do iskrivých energií si v radoch zmienených nadšencov určite nájde obdiv a pochopenie. Ja k týmto obdivovateľom patrím a album "Night Tales" hodnotím ako skvelý fusion počin tohtoročnej jesene.    

 

 

Andrew Cheng: gitara

Sukyung Kim: klávesové nástroje​

Marcelo Maccagnan: basgitara

Maxime Cholley: bicie nástroje

Simona Smirnova: spev (Creatures of Habit)

 

Autor: Miroslav Haľák

Galéria

Progresívny jazz á la Marcelo Maccagnan - Night Tales
Progresívny jazz á la Marcelo Maccagnan - Night Tales
Progresívny jazz á la Marcelo Maccagnan - Night Tales
Progresívny jazz á la Marcelo Maccagnan - Night Tales

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...