Raj pre milovníkov jazzových šumov

Raj pre milovníkov jazzových šumov
Peter Motyčka

Pokiaľ patríte k priaznivcom pôvodných nahrávok alebo archaického zvuku, pravdepodobne sa vo vašej domácej výbave nachádza na čestnom mieste gramofón. Pokiaľ tento analógový prístroj nevlastníte, je tu pre vás pozoruhodný Internet Archiv, ktorý ponúka takmer pol milióna (!) zdigitalizovaných nahrávok vo vysokej kvalita s upokojujúcim zvukom praskotu vinylových platní. A to všetko je prístupné nielen na počúvanie, ale aj na stiahnutie v rozličných zvukových formátoch a navyše úplne zadarmo!

 

Ojedinelá legálna zvuková knižnica ponúka zdigitalizované vinylové platne od prvých rokov 20. storočia až po rok 1960. Internetový digitálny archív ponúka sériu známych nahrávok, ale tiež v ňom nájdete aj množstvo hudobných rarít a pokladov všetkých druhov a žánrov: vedľa seba tak stoja tenorista Enrico Caruso, bandlíder Count Bassie, crooner Frank Sinatra, saxofonista Charlie Parker, rockadrollový pionier Elvis Presley, legendárne The Andrews Sisters, nezameniteľný Louis Armstrong, bubeník (a prekvapivo aj spevák) Buddy Rich. Že ste ešte nepočuli tohto bubeníckeho mága spievať? Skúste napríklad tuto.

 

 

Audiofilov poteší možnosť nekomprimovaného formátu „24Bit Flac“, ale navoliť si môžete aj iné formáty, prípadne surové nespracované nahrávky, ktoré si následne upravíte sami pomocou zvolených filtrov. Vďaka rozličným metódam nahrávania môžete porovnávať rozdiely a filtrami ich ľubovoľne upravovať. A po čom môže siahnuť jazzový fanúšik? Napríklad po desiatkach záznamov z legendárnej koncertnej série Jazz at The Philharmonic, v rámci ktorej Norman Granz uvádzal Colemana Hawkinsa, Lestera Younga, Charlieho Parkera či Dizzyho Gillespieho, môžete si vypočuť kvinteto Dextera Gordona s Budom Powellom a Maxom Roachom z polovice 40. rokov, taktiež množstvo nahrávok kvinteta Theloniousa Monka (napríklad spolu s Miltom Jacksonom), prípadne porovnať, ako ragtimový kráľ Scott Joplin interpretuje svoj slávny The Entertainer.

 

 

A národne orientovaný poslucháč nájde v archíve aj stovky slovenských skvostov, od Venčekov najkrajších ľudových piesní z rozličných slovenských regiónov cez desiatky nahrávok cigánskych orchestrov po piesne nezabudnuteľného Františka Krištofa Veselého. Hor sa do počúvania a oddávania sa staromilskej nostalgii!

 

www.archive.org

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Raj pre milovníkov jazzových šumov
Raj pre milovníkov jazzových šumov

 

 

Ďalšie články

Cenný objav jazzovej histórie: Sonny Rollins zverejnil 60-ročný archív svojich denníkov a osobných materiálov
Sonny Rollins pravdepodobne počas svojho života nepremýšľal nad formovaním súkromného archívu, jeho...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...