Recenzia CD: Hanka Gregušová a jej spojenie jazzu s folklórom

Recenzia CD: Hanka Gregušová a jej spojenie jazzu s folklórom
Miroslav Bachura

Hana Gregušová už nejaký ten piatok patrí k najvyhľadávanejším jazzovým speváčkam na Slovensku. V letných mesiacoch v spojení s ďalšími výbornými hudobníkmi dokončila očakávaný druhý album. Novinka s názvom Essence prináša unikátne prepojenie jazzu s tradičnou slovenskou hudbou.

 

Na albume, ktorý vznikol vo vyhlásenom českom štúdiu v Svárově, speváčku s netradične hlbokým a temne zafarbeným hlasom sprevádza hneď viacero zaujímavých hudobníkov. Okrem jazzovej zostavy s Radovanom Tariškom (sax), Mariánom Ševčíkom (bicie), Štefanom Bugalom (perkusie), Jozefom Fečom (kontrabas) a skvelým Ondrejom Krajňákom (klavír, aranžmány) sa Hanka Gregušová predstavuje i v atraktívnom spojení s cimbalovou hudbou Ivana Heráka.

 

Práve sviežosť a pestrosť v práci s obsadením je jednou z najsilnejších stránok albumu. Speváčka sa v niektorých skladbách (´Anička mi meno´, ´Červené jabĺčko´ či ´Macejko, Macejko´) snúbi so zvukom jazzového kvarteta, inde využíva sprievod cimbálovky (´Teče voda teče´, ´Jaj he milý´, ´Zelená traviška´), vo dvoch krásnych skladbách ´Teče voda teče´ a ´Škoda ťa šuhajko´ sa Gregušová predstavuje v precítenom duete len s Krajňákovým klavírom. Aranžérsky kumšt Ondreja Krajňáka robí s albumu Essence veľmi silné a záživné počúvanie. Prehľadnosť a rafinovanosť v aranžmánoch otvára priestor pre celú paletu hudobných i emocionálnych polôh Hanky Gregušovej a jej spoluhráčov. Výborným ťahom je kombinácia hlbokého hrejivého tónu speváčky v kontraste s tak výbušným a energickým saxofónom aký hrá na Slovensku len Tariška.

 

Hneď na prvé počutie je jasné, že tento počin má v kariére Hany Gregušovej špecifické miesto, Essence je skutočne esenciálnou a veľmi osobnou výpoveďou talentovanej speváčky. Prináša materiál ľudových piesní, ku ktorým ma Hana Gregušová úprimný vzťah v remeselne majstrovskom a nápaditom prevedení. Album však nie je introspektívny, naopak. Essence je hudbou otvorenou širokej poslucháčskej palete. Hudbou, ktorá by mohla byť veľmi príťažlivým počúvaním i pre cudzokrajné publikum a raziť tak cestu slovenskej hudbe za hranicami republiky. Na atraktivite novinke pridáva i pekne spracovaný booklet s textami piesní, fotografiami i sprievodnými textami. Nuž, s tak silnou hudobnou produkciou ako je tá na albume Essence Hana Gregušová nemusí šetriť ambíciami.

 

 

Miro Bachura

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...