Recenzia CD: Kurt Elling – The Questions

Recenzia CD: Kurt Elling – The Questions
Dávid Oláh

Iba v marci tohto roka vydal svoju najnovšiu dosku fenomén jazzového spevu – Kurt Elling. Album má názov The Questions, ktorý dokonalo vystihuje koncepciu a odkaz tejto hlbokej hudby. Elling rieši priam existencialistické otázky ako: „Čo je to život? Aký je zmysel života? Prečo je na svete toľko bolesti a utrpenia?“

 

Elling na tieto náročné témy vybral zaujímavý playlist – úvodná znie skladba Boba Dylana „A Hard Rain´s A-Gonna Fall.“ Hudba je zaranžovaná do modálneho jazzu plného kvartových voicingov a otvorených harmonických plôch. Ako sólista sa tu predstaví Branford Marsalis na soprán saxofóne.

Nasleduje „A Happy Thought“  - báseň od Franza Wrighta, ktorá sa nesie v podobnom filozofickom duchu, ale prináša určitú nádej a zmierenie. Všetky tieto emócie sú fantasticky zhudobnené a zaranžované. Nie je sa čomu čudovať, o hudobnú produkciu sa postarali Branford Marsalis, Kurt Elling, gitarista John McLean či Ellngov klavirista, skladateľ a aranžér Stu Mindeman. Ako tretia v poradí pokračuje na CD kompozícia Paula Simona „An American Tune“. Pesnička poukazuje na únavu a rezignáciu na tento svet. Následná „Washing of The Water“ vynikajúco harmonizuje negatívnu emóciu, keďže sa tu Elling zmieruje s nastolenou situáciou.

 

Album je koncepčne jasne vystavaný. Kurt Elling si kladie otázky, ktoré trápia filozofov, umelcov, ale aj bežných ľudí od počiatku sveta. Počúvanie tejto hudby prináša zmiešané pocity a som presvedčený o tom, že to bolo hlavným Ellingovým cieľom. Ako aj hovorí v upútavke vo videu: "Na veľa z týchto otázok si bude musieť nájsť odpoveď každý poslucháč sám podľa svojich vlastných presvedčení a skúseností."

 

 

Hudobne ide o zmes modálneho jazzu, balád a jemných popových, miestami až lyricky ladených skladieb s úžasným zvukom a nápaditými aranžmánmi. Elling je Frank Sinatra súčasnosti, ktorý vie svoj krásny hlas dokonalo predať. Jeho brilantná technika, hlasový rozsah a práca s dynamikou sú dôkazmi jeho geniality. Okrem toho sú na CD vynikajúce improvizácie inštrumentalistov ako Joey Calderazzo, Branford Marsalis a Marquis Hill.

V polovici albumu sa presúvame do bluesovej polohy v skladbe Jaca Pastoria „A secret in Three Views.“ Elling nás tu nabáda k vytrvalosti v hľadaní šťastia a lásky, nasleduje známa muzikálová kompozícia „Lonely Town“ zaranžovaná v rytme bossa novy - kontrastne sa objavujeme na mieste kde žiadnu lásku spoznať nemôžeme. Krásne sóla tu predviedli Calderazzo a trubkár Marquis Hill, ktorý štýlom hry odkazoval na Cheta Bakera. Pomalá groovujúca „Endless Lawns“ sa nesie v popovom duchu s úžasnými vyhrávkami Marquisa Hilla na trúbke.

 

Práve v tejto skladbe sa CD vracia naspäť do pomalej melancholickej nálady. „I Have Dreamed“ má moderný popový a jazzový charakter, konceptom sa podobá na hudbu Briana Blada, Kurta Rosenwinkela či na hudbu Andreasa Varadyho z jeho najnovšieho CD. V predposlednej „The Enchantres“ Elling silno pripomína Stinga svojim tajomným a jemným prejavom. Ide o krásnu nahrávku v štýle pomalej bossa novy. Elling tu prežíva každé jedno slovo a tón, ktorý spieva. Kapela ho v tom fantasticky podporuje svojim dokonalým sprievodom. Na záver nechýba jazzový štandard – Carmichaelova balada „Skylark“, ktorá vyčnieva z albumu úvodnou komornou úpravou – začína iba gitara so spevom, gitara tu má moderný zvuk pripomínajúci zvuk Mika Sterna. Elling túto baladu interpretuje úplne unikátne, či už v oblasti výberu tónov či zvolenej dynamiky. Taktiež nám tu ukazuje jeho vieru v lepšiu budúcnosť, ktorá sa strieda s neistotou a obavami.

 

Kurt Elling na svojej najnovšej doske priniesol úžasné umelecké dielo, ktoré je vhodné nielen pre hudobníkov, ale aj pre mysliteľov a akýchkoľvek umelcov. Ellingov feeling, hlas, cit pre text a hudbu, ktorú spieva sa zlúčili v toto krásne hudobné dielo, ktoré v sebe nesie silný odkaz pre každého z nás. Aj keď situáciu vo svete nemôžeme priamo ovplyvniť, minimálne by sme sa mali nad jeho stavom z času na čas zamyslieť.  

 

Dávid Oláh

 

 

 

Ďalšie články

Reportáž: One Day Jazz festival s príchuťou Slovenskej filharmónie
Dlho očakávaná jarná časť One Day Jazz Festivalu bola konečne tu. Začala sa v stredu o 19:00 na...
Top 5: Albumy Kurta Ellinga
Fanúšikovia Kurta Ellinga môžu jasať, svetová hviezda jazzového spevu vystúpi na Slovensku v...
V Brne sa na jeseň stretnú svetové jazzové hviezdy
Medzinárodný hudobný festival MORAVIA MUSIC FEST tento rok prinesie do Brna svetové hviezdy. Pod...
Recenzia CD: Upward Spiral - Majster saxofónu nahral album s majstrovským spevákom
Branford Marsalis je pravým majstrom saxofónu, o čom svet presviedča neustále už viac ako tri...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...