Slovensko drží prsty Alanovi Bartušovi!

Slovensko drží prsty Alanovi Bartušovi!
Peter Motyčka

O pozoruhodnom jazzovom klaviristovi Alanovi Bartušovi sme v posledných rokoch písali mnohokrát: väčšinou v súvislosti s jeho víťazstvami na prestížnych európskych súťažiach. Dvadvaťdvaročnému klaviristovi treba fandiť a držať prsty najmä tento víkend, počas ktorého bude ako jediný Európan (!) hájiť domáce farby v rámci jedného z najrenomovanejších svetových jazzových zápolení: Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition.

 

Prestížne podujatie nieslo v predošlých rokoch pomenovanie Thelonious Monk Institute of Jazz International Competition a jednotlivé ročníky ponúkali šance zástupcom rozličných nástrojov. O dôležitosti a renomé podujatia vypovedajú mená víťazov, z ktorých sa väčšina už dnes nezmazateľne zapísala do jazzovej histórie. Posúďte sami: laureátmi Thelonious Monk Institute of Jazz International Piano Competition boli v minulosti napríklad Jacky Terrasson, Tigran Hamasyan, Gerald Clayton, Aaron Parks alebo Emmet Cohen, vokalistky Jazzmeiu Horn, Veronicu Swift, Cécile McLorin Salvant, Gretchen Parlato či Cyrille Aimée (obe posledné sme mohli minulý rok počuť aj na Slovensku) vystrelili do hviezdnych výšin práve víťazstvá na Thelonious Monk Institute of Jazz International Vocals Competition. V rámci ostatných nástrojov excelovali na Thelonious Monk Institute of Jazz International Competition saxofonisti Joshua Redman, Eric Alexander, Chris Potter, Seamus Blake, Marcus Strickland alebo naposledy Melissa Aldana, kontrabasisti Ben Williams, Joe Sanders a Matthew Brewer, alebo tiež trubkári Ambrose Akinmusire, Adam O´Farill a Avishai Cohen.

 


 

Semifinále Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition 2023 bude prebiehať už túto sobotu 14. októbra od 1 p.m. do 5:30 p.m. (newyorského času) v Perelman Performing Arts Center (PAC NYC), ktoré stojí v New Yorku práve na mieste smutne slávneho World Trade Center (alebo Twins). Súťažiacich budú sprevádzať bubeník Carl Allen a kontrabasista Rodney Whitaker a v porote zasadnú prvoligové osobnosti: klaviristi Herbie Hancock, Danilo Pérez, Bill Charlap, Orrin Evans a Hiromi. Medzi jedenástimi semifinalistami je Alan Bartuš jediným Európanom, jedného zástupcu má tiež ázijský kontinent (Juhokórejčan Dabin Ryu). Spolu s Alanom Bartušom sa tiež predstavia Joe Block, Caelan Cardello, Esteban Castro, Paul Cornish, Brandon Goldberg, Connor Rohrer, Jahari Stampley, Jordan Isaiah Williams a Jenny Xu.

 


 

Trojica vybraných finalistov sa následne predstaví v nedeľu večer 15. októbra na finálovom galavečeri, ktorého súčasťou bude All-Star Gala Concert pod vedením umeleckého vedúceho Johna Beasleyho. Vystúpia na ňom napríklad Ambrose Akinmusire, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Anat Cohen, Joe Lovano, Romero Lubambo, Ben Williams alebo Lizz Wright. Slávnostný večer sa bude niesť v znamení ďalších ocenení: vokalistka Dianne Reeves si preberie Maria Fisher Founder’s Award a architekt Frank Gehry zasa Herbie Hancock Humanitarian Award.

 

Alan Bartuš sa len pred niekoľkými týždňami stal načas „neworčanom“, keďže nastúpil na štúdium na prestížnej škole Manhattan School Of Music. Napriek tomu, že sa mu vďaka predošlým úspechom podarilo získať štipendium pokrývajúce školné, náklady na ubytovanie a stravovanie si musí zabezpečiť sám. Nielen z tohto dôvodu by mu víťazstvo Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition nesmierne pomohlo (na laureátov čaká viac ako 150,000 $, napríklad aj v podobe rozličných štipendií a podpôr). Alan zároveň prosí svojich fanúšikov a priaznivcov aj o finančnú podporu prostredníctvom crowdfundingovej kampane, o ktorej sa dočítate na tomto linku. Držme mu palce a dúfajme, že zopakuje nedávny úspech zo švajčiarského Langnau či rakúskeho Klagenfurtu.

 


 

Autor: Peter Motyčka

Titulné foto: Joseph Schimmer

Esprit 2023

Galéria

Slovensko drží prsty Alanovi Bartušovi!
Slovensko drží prsty Alanovi Bartušovi!
Slovensko drží prsty Alanovi Bartušovi!

 

 

Ďalšie články

Finálový večer Jazz START UP 2017: Tri mladé kapely, tri zaujímavé pohľady na jazz
V nedeľu 25. novembra sa uskutočnil finálový večer piateho ročníka súťaže Jazz START UP. Plný...
Alan Bartuš: Odporúčam každej kapele, aby sa prihlásila do súťaže Jazz START UP
Aj tento rok pokračuje súťaž Jazz START UP. Pri tejto príležitosti prinášame sériu krátkych...
Ceny pre mladých jazzmanov sú rozdané: Hlavnú cenu súťaže Jazz START UP získala kapela Zsolt Farkas Trio
Šiesty ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz START UP už pozná svojich víťazov! Rozhodla o...
Alan Bartuš sa zúčastnil jedinečného workshopu: Lektormi na Focusyear sú žijúce legendy jazzu
Alan Bartuš je mladý jazzový klavirista, ktorý v súčasnosti študuje jazzový klavír vo Viedni pod...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...