Vydajte sa už dnes s Máriou Rehákovou na jej cestu TOPOĽANA

Vydajte sa už dnes s Máriou Rehákovou na jej cestu TOPOĽANA
Peter Motyčka

Vyberte sa v spoločnosti mladej talentovanej flautistky, speváčky a skladateľky Márie Rehákovej na intímnu cestu na pomedzí jazzu a folklóru netradičným spôsobom späť ku koreňom. Práve dnes, piatok 20.októbra, vychádza debutový album jej projektu TOPOĽANA. Hudobníčka sa v ňom rozhodla priblížiť cez vlastné aranžmány tradičných slovenských ľudových piesní a záverečnú autorskú skladbu cestu od detstva, cez dospievanie až po život mladej ženy, pohybujúcej sa profesne na medzi Bratislavou a Londýnom.

 

Mária vyrastala obklopená folklórom a vážnou hudbou. Neskôr sa odvážila ísť študovať jazz do Londýna. V detstve spievala a tancovala vo folklórnom súbore, čo sa neskôr odrazilo aj v jej tvorbe a citlivo sa prepojilo s jej neskorším prostredím londýnskej jazzovej scény. Hudobná vyzretosť ju zaviedla na cesty naprieč Európou a Spojenými štátmi, kde vystupovala ako sólová umelkyňa aj spoluhráčka. Absolventka Guildhall School of Music, zastávala váženú pozíciu flautovej predsedníčky v National Youth Jazz Orchestra. Na Slovensku jej úspechy zvýraznilo víťazstvo v súťaži „Jazz START UP 2022“.

 


 

Album nahraný v roku 2022 je odvodený od slovenského výrazu topoľ, symbolu samoty a húževnatosti v slovenskej poézii. „TOPOĽANA“, fiktívna ženská podoba slova, zachytáva Máriin osamelý zážitok v Londýne, ktorý sa prelína s jej neochvejným odhodlaním pre umelecké objavovanie. Presťahovanie do Londýna bolo pre mňa veľmi intenzívne. Prechod od pokoja, rodiny, priateľov a folklóru k pulzujúcemu, hlasnému a neustále dynamickému tempu Londýna. Dve identity, ktoré sa časom vo mne zlúčili v jednu, ktorá sa teraz zrkadlí v tomto albume. Život je rovnováha medzi rýchlym a pokojným, aktívnym a kľudným, hlasným a tichým. Nech vás táto hudba sprevádza na ceste hľadania svojej vlastnej rovnováhy,“ dodáva Mária.

 


 

Máriino sexteto, zložené zo skúsených londýnskych jazzových hudobníkov, vytvára strhujúcu fúziu folklóru a jazzu, ktorá je autentická aj invenčná. V jednotlivých skladbách sa spájajú jazzové postupy, ktoré Maria získala v Londýne, s melodickými koreňmi slovenskej ľudovej hudby. Víziou hudobníčky však nebolo len prelínať slovenský folklór a jazz, ale aj kultivovať hudobné prostredie, v ktorom presvitá kultúrne a hudobné dedičstvo každého jedného člena zoskupenia.

 

 

Výsledkom tohto úsilia je harmonické spojenie rôznych prostredí. Album „TOPOĽANA“ rozširuje svoj kreatívny záber aj do vizuálnej sféry. V spolupráci s odevnou dizajnérkou, grafičkou a maliarom sa projekt môže pochváliť výraznou vizuálnou identitou, ktorá ponúka súčasnú interpretáciu ľudovej kultúry v jazzovom kontexte. Máriin otec Pavol Rehák, prispel obalom albumu a šiestimi maľbami, ktoré dopĺňajú jednotlivé skladby a umocňujú ich emocionálnu hĺbku. Osobná spolupráca hudobníčky s jej otcom dodáva projektu intímnu a hlbokú vrstvu. Fyzické kópie albumu zahŕňajú maľované kartičky s textami, ktoré pozývajú poslucháčov, aby sa zapojili do hudby na viacerých úrovniach a vytvárajú skutočne pohlcujúci zážitok.

 

 

Slávnostný krst albumu prebehne 4. novembra o 19:30 v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave. V tento večer sa budú krstiť hneď dve diela. Svoj debutový album s názvom Knight Life“ pokrstí aj manžel hudobníčky, britský jazzový saxofonista a producent, Sam Knight. Vstupenky na podujatie nájdete na tomto linku.

 


 

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Fotografie: Dorota Holubová

 

Esprit 2023

Galéria

Vydajte sa už dnes s Máriou Rehákovou na jej cestu TOPOĽANA
Vydajte sa už dnes s Máriou Rehákovou na jej cestu TOPOĽANA
Vydajte sa už dnes s Máriou Rehákovou na jej cestu TOPOĽANA
Vydajte sa už dnes s Máriou Rehákovou na jej cestu TOPOĽANA

 

 

Ďalšie články

Mária Reháková: Neskôr prídu tie praktické otázky ako - dá sa to s flautou? Uživím sa tým?
Dohodol som si rozhovor s mladou jazzovou flautistkou Máriou Rehákovou. Mária študuje na...
Nový projekt Márie Rehákovej: Fusion jazzu a slovenskej ľudovej hudby
Mladá flautistka Mária Reháková práve rozbieha svoj najnovší hudobný projekt. V Londýne si...
From London (& Graz) To Bratislava: Duo Reháková, Lukáč v Kafé Scherz
Mladá flautistka Mária Reháková sa na sviatky vrátila domov z Londýna, kde študuje na prestížnej...
Nedeľa na BJD 2019: 45. ročník tohto festivalu predstavil aktuálne pohľady na jazz
V nedeľu 27. októbra sa všetci fanúšikovia jazzovej hudby tešili a boli smutní zároveň. Ako je to...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...