Americká odysea Joshuu Redmana

Americká odysea Joshuu Redmana
Peter Motyčka

Zachytili ste už fenomén NPR Tiny Desk Concerts? Dvadsaťminútové komorné vystúpenia v kancelárskych priestoroch rozhlasovej stanice National Public Radio vo Washingtone. Od roku 2008 za nimi stojí známy moderátor Bob Boilen (prebiehajú mimochodom v jeho kancelárii) a doteraz sa mu do daného formátu podarilo zapracovať stovky umelcov: od nám menej známych, po globálne mená ako Suzanne Vega, Lenny Kravitz, Norah Jones, Glen Hansard, The Klezmatics či Esperanza Spalding. Stránka rádia ako aj YT kanál ponúkajú možnosť návratu k videozáznamom týchto vystúpení a to je len dobre.

 

Séria NPR Tiny Desk Concerts vám dozaista otvorí oči i uši a ponúkne, čo sa dnes odohráva na americkej (nie prvoplánovo komerčnej) scéne. A môžeme byť radi, že sa tam odohráva hodne aj na jazzovom poli. Z vystúpení roka 2023 námatkovo spomeniem takmer akustické vystúpenie kvarteta trubkára (a speváka a rapera) Thea Crokera s hosťujúcou speváčkou menom MALAYA (diametrálne odlišné od toho, čo predviedol v rámci bratislavských Džezákov), legendu východo-západného kultúrneho transferu Shakti na čele s nesmrteľným gitaristom Johnom McLaughlinom, hráčom na tabla Zakirom Hussainom a fenomenálnym spevákom Shankarom Mahadevanom (zostavu dopĺňali huslista a ďalší perkusionista), nový projekt New Jawn kontrabasistu Christiana McBrideho s trubkárom Joshom Evansom, saxofonistom Marcusom Stricklandom a bubeníkom Nasheetom Waitsom, alebo sexteto Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors. Prípadne aj vynikajúci projekt Hiromi's Sonicwonder, ktorý nám živelná klaviristka predstavila na jeseň v Bratislave.

 

 

Minulotýždňovým objavom bolo vystúpenie saxofonistu a skladateľa Joshuu Redmana, ktorý uviedol trojicu skladieb z aktuálneho albumu „Where Are We“, jeho prvého „zárezu“ v rámci legendárneho labelu Blue Note. Redman sa v rámci albumu zamýšľa nad zložitosťou a spletitosťou Ameriky a reflektuje viaceré (ne)normálnosti súčasnej doby. Do kancelárie washingtonského rádia si podobne ako do štúdia pozval speváčku Gabrielle Cavassa (víťazku Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition 2021), ktorá v sprievode kvarteta ponúkla trojicu ikonických hymien americkej súčasnosti: Chicago Blues klasika Counta Basieho, trúchlivý popevok Streets of Philadelphia gitaristu Brucea Springsteena z filmu Philadelphia a trúchlivú výčitku After Minneapolis národného songwritera Woodyho Guthrieho, ktorou reflektuje osud Georga Floyda, zavraždeného policajtom v Minneapolise. Túto záverečnú tryznu otvára Redman svojim pohľadom na americkú patriotistickú pieseň America the Beautiful. Málokedy sa v rámci dvadsiatich minút podarí presvedčiť nielen priaznivcov, ale aj odporcov. Fantastické, Joshua!

 

 

Joshua Redman: saxophone

Gabrielle Cavassa: vocals

Paul Cornish: piano

Philip Norris: double bass

Nazir Ebo: drums

 

Autor: Peter Motyčka

Zdroj: www.npr.org/series/tiny-desk-concerts/

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Joshua Redman: Elegán saxofónu headlinerom Jazzových dní
Jedným z najväčších ťahákov tohtoročnej edície Bratislavských jazzových dní bude bez debaty...
Recenzia CD: Telepatická blízkosť Joshuu Redmana a Brada Mehldaua
Do obchodov sa na jeseň 2016 dostalo spoločné CD duetov saxofonistu Joshuu Redmana a klaviristu...
CD Still Dreaming: Joshua Redman je vo svojej vrcholnej forme
Saxofonista Joshua Redman sa na svojej najnovšej platni s názvom "Still Dreaming" podujal na...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...