Americký bubeník Alvin Queen bol zadržaný na hraniciach: Do USA ho nevpustili kvôli priestupku spred 50 rokov

Americký bubeník Alvin Queen bol zadržaný na hraniciach: Do USA ho nevpustili kvôli priestupku spred 50 rokov

Bývalý bubeník Oscara Petersona, šesťdesiatsedemročný americký rodák Alvin Queen bol pred niekoľkými dňami zadržaný na amerických hraniciach. Bol mu zakázaný vstup na územie USA, na základe "potýčky so zákonom" spred 50 rokov, kvôli čomu zmešká významné vystúpenie vo Washingtone D.C. v rámci koncertnej série Jazz Meets France. Oboch obvinení – jazda pod vplyvom omamných látok a možné prechovávanie narkotík – bol pritom zbavený a oslobodený.

 

Koncert, ktorý spoluorganizuje Wynton Marsalis a organizácia Smithsonian Institution, je spomienkou na 100 ročné výročie vstupu USA do prvej svetovej vojny a obzvlášť vzdáva úctu pluku Harlem Hellfighters, ktorý sa skladal najmä z amerických černochov. Práve tí sú považovaní za prvých, ktorí predstavili americký jazz európanom.

 

Alvin Queen na tomto koncerte pravdepodobne nebude môcť vystúpiť, pretože mu bolo zakázané vstúpiť na územie USA. Dôvodom je jeho zadržanie v roku 1967, keď nemal ešte ani 17 rokov - nachádzal sa v skupine muzikantov v momente, keď prišla drogová razia, ktoré boli v tej dobe bežnými. Následne bol zo všetkých obvinení oslobodený, no keď teraz (o päť dekád neskôr) jeho meno vyskočilo v databázach FBI, výsledkom je, že v tomto momente je pre Ameriku Alvin Queen persona non grata.

 

Od svojho zadržania dostal bubeník množstvo ponúk na právnu pomoc, medzi inými aj od bývalého právnika Oscara Petersona z Los Angeles. Pred 30 rokmi získal Queen dvojité občianstvo a je držiteľom švajčiarského pasu. Napriek jeho aktívnej práci s vrcholovými americkými umelcami ako Nina Simone, Horace Silver, George Benson alebo Ruth Brown bude musieť Alvin Queen požiadať o opätovné povolenie vstupu do krajiny Americké oddelenie vnútornej bezpečnosti - ignorujúc skutočnosť, že sa narodil v USA.

 

"Pokiaľ sa mi niekto chce ospravedlniť a vrátiť veci na správnu mieru, fajn," povedal Queen, "ale nebudem na to čakať so zatajeným dychom. Zatiaľ budem rozdávať svoju hudbu, tento americký hudobný štýl, všetkým ostatným krajinám sveta. Viem že v Kanade ma majú radi. Začnem tam."

 

Zdroj: billboard.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Hans Speekenbrink

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...